5 C
Vinkovci
Utorak, 28. studenoga 2023.

Nacionalni dan multiple skleroze obilježen šetnjom, ali i senzibiliziranjem građana o ovoj bolesti

Više od autora

- vl promo-

Sada već davne 2015. godine osnovana je Udruga MS Tim, a kako je sve započelo u Vinkovcima i kako najviše upita i članova dolazi iz ovog dijela Lijepe naše, udruga je odlučila kako će Nacionalni dan multiple skleroze biti obilježen u središnjem vinkovačkom parku. To je i učinjeno, a ponovno su cijeloj Hrvatskoj poslane snažne poruke.

„Želimo senzibilizirati sugrađane da vide što je multipla skleroza, a upoznat ćemo ih s osnovnim simptomima ove bolesti, pa ako ih netko ima, mogu se uputiti na pretrage kako bi znali imaju li ovu bolest. Ovo je bolest od 1000 lica, a kada nas vidite jako je teško reći da imamo neku bolest”, istaknula je Mirjam Jukić, predsjednica Udruge MS Tim.

Uz tradicionalni MS Walk, članovi udruge pokušali su građanima „dočarati” simptome s kojima se oboljeli od multiple skleroze gotovo svakodnevno susreću. „Htjeli smo pokazati građanima kako izgleda multipla skleroza. Imamo utege kako bi ljudi znali kakav je osjećaj imati težinu u nogama, imamo simulaciju vrtoglavice, a tu su i rukavice kako bi osjetili što je senozrini poremećaj prilikom pisanja”, dodaje.


U našoj zemlji postoji Zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom, međutim njegova primjena, govori Jukić, nikako nije dobra. Hrvatski zavod za zapošljavanje sufinancira oko 70% bruto plaće za osobe s invaliditetom, a ostatak podmiruje Zavod za vještačenje. Kada to istekne, Zavod za vještačenje nastavlja sa sufinanciranjem. Međutim, firme više plaćaju kazne nego zapošljavaju osobe s invaliditetom.

„Lijepa je priča da je sve krenulo u Vinkovcima, ali svakako MS Tim djeluje na prostoru cijele Hrvatske i jedna je od rijetkih udruga koja se bavi nacionalnom tematikom. To je sve zahvaljujući ekipi koja jako puno daje sebe, oni, uz sve probleme koje im je ova bolest donijela, rade na prevencija da ljudima ukažu na probleme života s MS-om te da pomognu onima koji će se i u budućnosti naći u ovakvoj situaciji. Bolest utječe na kvalitetu života, no ova udruga nastoje nadoknaditi sve s druženjem te im ja čestitam na snazi i hrabrosti te im želim da imaju što manje problema i da što jednostavnije žive s bolesti”, riječi su gradonačelnika Ivana Bosančića, koji je zaključio da poslodavci ne smiju zanemarivati radnike s ovom bolesti nego im je potrebno dati priliku.

Iako boluju od multiple skleroze, neki od članova udruge 2019. godine prehodali su 850 kilometara Camina, zatim su prehodali hrvatsku verziju, a sada je na rasporedu Portugal. „To je naš način kako ostati dobro s ovom bolesti, a nadam se da svaki naš korak omogućuje nekome kome je teško da napravi svoj korak te da naučimo kvalitetnije živjeti s ovom bolesti”, poručuje Mirjam Jukić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno