26 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Nacionalnu naknadu za starije osobe koristi tek 47 Vinkovčana i Vinkovčanki

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U petak je započela isplata nacionalne naknade za starije osobe za svibanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. Naknadu će primiti 5975 korisnika, za što je osigurano nešto više od 4,8 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Državna je to mjera koja se od početka 2021. godine isplaćuje građanima starijima od 65 godina koji nemaju pravo na mirovinu jer nisu skupili minimalno 15 godina radnog staža. Da su stekli taj minimalni staž, mirovina bi im iznosila najmanje 1.072 kune. No, umjesto toga država im svaki mjesec isplaćuje 820,8 kuna, uz uvjet da im ukupni prihodi kućanstva ne prelaze jednak iznos po članu domaćinstva. Primjerice, ako muž ima mirovinu manju od 1.641,6 kuna, supruga će dobiti nacionalnu mirovinu. Ako je ona pak veća, ništa od naknade.

Foto: Arhiva

Ova pomoć, kojoj je cilj smanjiti siromaštvo u starosti, pri čemu su najugroženije žene koje čine dvije trećine korisnika, uvedena je početkom prošle godine. Broj korisnika raste, ali jako sporo, s obzirom da je Vladina projekcija bila da će nacionalna naknada za starije osobe obuhvatiti najmanje oko 20.000 građana Hrvatske. Dobra stvar je da je pomoć doživjela i svoje prvo usklađivanje koje se događa jednom godišnje te iznosi 2,6 posto. Na iznos od 800 kuna, riječ je o svega 20,8 kuna povećanja pa od veljače korisnici dobivaju 820,8 kuna, koliko po novom iznosi i cenzus za ostvarivanje pomoći.

Prema najnovijim podacima, ukupno 4.879.163,52 državnog novca dobit će 5975 korisnika, među kojima je u Vinkovcima evidentirano njih 47. Nacionalnu mirovinu prima znatno veći broj žena u starosti pogođenih teškim siromaštvom, 64,62 posto u odnosu na 35,39 posto muškaraca. Vinkovčanki je tu 37 čija je prosječna dob 74 godine, a muških tek 10 s prosječnom dobi od 70 godina. Za svibanj je za naše sugrađane osigurano 38.577,60 kuna.

Iako je država predvidjela da će broj korisnika biti barem 20 tisuća, procjenjuje se da je starijih građana bez mirovine čak trostruko više i od te brojke. Razlog malog broja korisnika naknade su strogi uvjeti, ali i činjenica da je socijalna pomoć za samca čak i veća, iako se kod nje gleda i imovinski cenzus, što kod nacionalne naknade nije slučaj.

Foto: Arhiva

Podsjetimo još i kako je Država iz isplate jednokratne novčane pomoći, covid dodatka, prošle godine isključila korisnike nacionalne naknade za starije osobe pa oni ove godine ne dobivaju ni energetski dodatak. No, zato po novom svakog mjeseca dobivaju vaučere za podmirenje struje, plina i toplinske energije. Oni su se počeli isplaćivati u travnju u iznosu od 400 kuna, umjesto dotadašnjih 200 kuna.

Korisnici nacionalne naknade ranije nisu bili uključeni u ovu vrstu pomoći koja će im sada osigurati ukupno oko 50 posto veća primanja od države, 1.220 umjesto dosadašnjih 820 kuna. Moguće je da će to potaknuti dio građana koji se dosad nije prijavio iz raznih razloga da to učini, što bi moglo dovesti do nešto većeg broja korisnika. S druge strane, zajamčena minimalna naknada povećana je na 1.000 kuna za samca, odnosno 1.300 kuna za samca koji je radno nesposoban, što je mnogim starijim osobama isplativije, ukoliko ispunjavaju uvjete, tim više jer i korisnici socijalne pomoći dobivaju vaučere. No, tu se gleda i imovinski cenzus, a ne samo prihodovni.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno