Početkom ožujka u Vinkovce je stigla izložba pod nazivom „One su tu“koja veliča umjetnost žena te njihovu ulogu u suvremenom umjetničkom životu. Građani su tako mogli vidjeti radove 53 umjetnice koje su svojim djelima podsjetile na to da su žene prisutne u umjetnosti i kulturnom životu grada i da ženska umjetnost ne bi trebala biti stavljena na marginu postojanja.

Svake godine se povodom Međunarodnog dana žena diljem Hrvatske organiziraju izložbe posvećene ženama i njihovim postignućima, a među velikim brojem ovogodišnjih svakako se izdvojila i ona u Vinkovcima. Izložba „One su tu“ ostavila je velik trag donijevši notu ženske ljepote, snage i inspiracije. Galerija likovnih umjetnosti Slavko Kopač obilježava Međunarodni dana žena organizacijom grupne izložbe od 2017. godine i do sada su na izložbama bile predstavljene umjetnice iz Vukovarsko-srijemske županije. Ove godine po prvi put organiziran je javni natječaj na koji su se mogle javiti umjetnice iz Hrvatske, regije i EU, a stručni žiri u sastavu Lana Skender, Iva Muškić i Ana Čolaković odabrao je koje autorice će predstaviti svoje radove.

Izložba je prošli tjedan zatvorena za posjetitelje, a svoje radove predstavile su 53 autorice s preko 80 radova, od mladih autorica koje prvi put izlažu, do iskusnih autorica koje su već dugo na sceni. Publika je mogla vidjeti široki spektar likovnoga stvaralaštva svih dimenzija i različitih medija: crteža, slika, skulptura, fotografija, videa i instalacija.

„Jako smo zadovoljne velikim brojem prijava autorica iz cijele Hrvatske. Posebno i vrlo ugodno iznenađenje bio je odaziv publike, koja je s velikim zanimanjem pratila i istraživala različite pristupe likovnom stvaralaštvu. Otvorenje je bilo iznimno ugodno i svečano na čemu se zahvaljujem Ani Uzelac, ravnatelju Gradskog muzeja Hrvoju Vuliću, gradonačelniku Ivanu Bosančiću, Petri Marković, Vedrani Vrtarić, Lani Skender i Ivi Muškić bez kojih ova izložba ne bi bila toliko uspješna“, rekla je organizatorica Ana Čolaković. Članice žirija ove su godine pripremile i dvije nagrade. Jedna od njih je Nagrada stručnog žirija koja je pripala Antoniji Magdić, a druga je Nagrada publike koju su posjetitelji dodijelili Alenki Tominac.

„Otvorenje izložbe fotografirala je Suzana Bota. Album je dijeljen na društvenim mrežama na kojima je prepoznata kvaliteta izložbe i od strane struke. Grad Vinkovci i Gradski muzej Vinkovci podržali su projekt, pa se već radi na pripremama za sljedeću godinu. Nadamo se da će izložba “One su tu” postati tradicijska izložba po kojoj će Vinkovci uz ostale manifestacije postati prepoznatljivo mjesto“, dodala je Čolaković.