Vinkovčani koji su na poseban način svojim radom, kreativnošću i intelektualnom radoznalošću ostavili trajan trag u našoj zajednici, ali i puno šire, danas su nagrađeni nagradom „Moji Vinkovci“. Za to se i ove godine, po 15. put, pobrinulo Građansko društvo Moji Vinkovci koje svojim radom već dugi niz godina promiče i čuva kulturu Vinkovaca.

Građanstvo društvo Moji Vinkovci svoj trag u gradu na Bosutu ostavlja od 2006. godine kada je osnovano s ciljem promoviranja kulture, umjetnosti, književnosti, povijesti i svega onoga što čini naše Vinkovce.  Jedno od onih događaja zbog kojih je Društvo prepoznatljivo je svakako dodjela nagrada „Moji Vinkovci“. Svake se godine dodijeli pet nagrada iz različitih područja, uglavnom kulture, povijesti, društvenog života i znanosti, ponekad iz poduzetništva i humanitarnog rada kao što je to bio slučaj ove godine.

„Iako je iza njih puno uspješnog rada i svega što je vidljivo kao trag, ovi ljudi uglavnom do sada nisu bili u prilici biti nagrađivani, pa na neki način želimo „ispraviti“ tu nepravdu. Odabir laureata je ove godine bio dosta lagan, a posebno mi je drago da smo sve odluke donijeli jednoglasno, nije bilo dvojbe što me veseli jer mislim da je riječ o zaista zaslužnim građanima i građankama našega grada“, istaknula je predsjednica Društva Mirjana Pešec povodom 15. dodjele.

Odlukom uprave Građanskog društva Moji Vinkovci od 12. studenoga, nagradu su ove godine dobili umjetnik Ivan Križanac za izuzetan doprinos na području umjetnosti, profesorica Helena Kuharić za izuzetan doprinos na području humanitarnog rada, doktorica Alojzija Trogrlić za izuzetan doprinos na području medicine, diplomirani inženjer Dragan Zakšek za izuzetan doprinos na području poduzetništva te profesorica, doktorica znanosti Branka Zorc za izuzetan doprinos na području znanosti.

„Sve što smo radili, radili smo za naše građane i naše Vinkovce“, složni su dobitnici.

Dodjela nagrada održana je u prostorijama Hotela „Villa Lenije“ uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera. Ovogodišnjim laureatima uručena je nagrada koja se sastoji od povelje koja na sebi ima motiv kola čime je simbolizirano zajedništvo i odljeva u bronci s motivom zgrade Brodske imovne općine, jednog od prepoznatljivih detalja našega grada.