Na području Policijske postaje Vinkovci u prvih šest mjesci 2020. godine je u odnosu na 2019. godinu zabilježeno smanjenje broja prometnih nesreća s poginulim osobama za 57,14 posto (u prvih 6 mjeseci 2020. – 3 nesreće, a u prvih šest mjeseci 2019. – 7), a smanjen je i broj smrtno stradalih osoba za 70 posto (u prvih šest mjeseci 2020. – 3 poginule osobe, a u prvih šest mjeseci 2019. – 10).

Tijekom prvih šest mjeseci 2020. godine, na području Policijske postaje Vinkovci dogodile se ukupno 242 prometne nesreće od koji su tri prometne nesreće s poginulim osobama, 67 s ozljeđenim osobama te 172 u kojima je zabilježena materijalna šteta. U tri prometne nesreće s poginulim osobama tri osobe smrtno su stradale, dok je u 67 prometnih nesreća s ozljeđenim osobama njih 23 zadobilo teške, a 72 lakše tjelesne ozljede.

Najčešći uzroci prometnih nesreća u prvih šest mjeseci 2020. godine su: nepropisna i neprilagođena brzina (46), nepoštivanje prednosti prolaska (34), nepropisno skretanje, okretanje i vožnja unazad (42), nepropisno uključivanje. Iz policije ističu nepropisnu i neprilagođenu brzinu (46 prometne nesreće) kao uzrokom najčešćih događanja, od ukupnog broja prometnih nesreća, a što iznosi 19 %, od ukupnog broja prometnih nesreća, a za napomenuti je da su policijski službenici protiv vozača koji su prekoračili brzinu kretanja poduzeli 5 183 mjere.

Od navedenih 46 prometnih nesreća u kojima je uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina, 2 prometne nesreće dogodile su se s poginulim osobama, 15 prometnih nesreća dogodilo se s ozlijeđenim osobama, te 29 prometnih nesreća sa materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama ukupno su nastradale 24 osobe, od toga su 2 osobe smrtno nastradale, 5 osoba je zadobila teške tjelesne ozlijede, a 17 osoba je lako tjelesno ozlijeđena.

U prvih šest mjeseci 2020. godini 42 sudionika u prometnim nesrećama bilo je pod utjecajem alkohola, a uspoređujući to sa 2019. godinom vidljivo je da je došlo do smanjenja prometnih nesreća za 9 (51-42) ili za 17,64 posto. U prometnim nesrećama u kojima su sudionici bili pod utjecajem alkohola, prometnih nesreća s poginulim osobama nije bilo, 18 prometnih nesreća se dogodilo s ozlijeđenim osobama u kojima je nastradalo 15 osoba, od kojih je 5 osoba teško tjelesno ozlijeđene, dok je 10 osoba zadobilo lake tjelesne ozlijede te 24 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Prema prekršiteljima u prometu zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama poduzeto je 6 819 mjera, od toga prema alkoholu-311, brzina-3 697, prije stjecanja prava na upravljanje-61, neregistrirano, tehnički nepregledano vozilo i neosigurana vozilo-122, nekorištenje sigurnosnog pojasa-387, korištenje mobitela tijekom vožnje-500, upravljanje vozilom pod zabranom–33.

I dalje su pješaci najugroženija skupina sudionika u prometu, zatim slijede biciklisti, pa mopedisti i motociklisti.

Pješaci su u prvih šest mjeseci 2020. godini sudjelovali u 5 prometnih nesreća, kojom prilikom smrtno nastradalih pješaka nije bilo, 1 pješak je teško tjelesno ozlijeđen, dok su 4 pješaka lako tjelesno ozlijeđena. Biciklisti su u prvih šest mjeseci 2020. godine sudjelovali u 9 prometnih nesreća, kojom prilikom smrtno nastradalih biciklista nije bilo, 4 vozača bicikla su zadobila teške tjelesne ozlijede, dok su 4 vozača bicikla lako tjelesno ozlijeđena.

Mopedisti i motociklisti u prvih šest mjeseci 2020. godine sudjelovali su u 11 prometnih nesreća, kojom prilikom nije bilo smrtno nastradalih vozača mopeda i motocikla, dok su 2 vozača mopeda i motocikla zadobila teške tjelesne ozlijede, te je 6 vozača mopeda i motocikla lako tjelesno ozlijeđena.

Svim sudionicima u prometu iz Postaje prometne policije Vinkovci savjetuju povećan oprez, da prije svega smanje brzinu kretanja, koja je najčešći uzročnik događanja prometnih nesreća uz oduzimanje prednosti prolaska i nepropisne radnje s vozilom, da ne sjedaju za upravljače vozila ukoliko konzumiraju alkoholna pića, posebice se to odnosi na mlađe osobe prilikom večernjih izlazaka tijekom vikenda, osim toga upozoravamo na korištenje sigurnosnog pojasa tijekom vožnje, kako od strane vozača tako i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece, te distrakciju – nepropisnu uporabu mobitela tijekom vožnje, odnosno da se općenito poštuju i sva druga prometna pravila i propisi.

U prvih šest mjeseci 2020. godine na području Policijske postaje Vinkovci je počinjeno ukupno 150 prekršaja, od toga je 66 prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, 40 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, 23 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga i 21 ostali prekršaji (Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana, Zakon o osobnoj iskaznici, Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i dr.)