23 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu kupio Mario Živković iz Ilače

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Gudovcu pokraj Bjelovara održan je 23. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam na kojemu je više od 400 izlagača iz desetak zemalja predstavilo najnovija dostignuća u poljoprivredi. Najskuplji primjerak ovogodišnjeg sajma – traktor marke Fendt, vrijedan 2,6 milijuna kuna, prodan je već prvoga dana i to poljoprivredniku iz Slavonije.

Kupac je 44-godišnji Mario Živković iz Ilače, jedan od poznatijih istočnoslavonskih proizvođača šećerne repe, pivarskog ječma i kukuruzne silaže. Prema kriterijima EU. Živković još uvijek pripada u kategoriju mladih poljoprivrednika pa je na natječaju za mjeru ulaganja u mehanizaciju dobio dodatne bodove, prošao na natječaju na kojemu je tražio 500 tisuća eura uz maksimalni povrat od 400 tisuća eura za ulaganje. Kako je rekao za Jutarnji list, to je bilo prvi put da se javio na europske fondove.

„Odabrao sam ovaj traktor na internetskoj ponudi pa nisam ni išao na sajam u Gudovcu. Očekujem da će traktor u Ilaču stići oko Uskrsa i da će za proljetnu sjetvu biti u pogonu”, rekao je Živković.

Prema natječaju, on će imati pravo na 40 posto povrata sredstava tako da će od 390.000 eura koliko traktor stoji s PDV-om, dobiti 140.000 eura povrata i na kraju će ga stajati oko 250 tisuća eura jer ukupni PDV on plaća sam. Mario u svome dvorištu već ima dva Fendta 816 i 936, dva kombajna i svu potrebnu opremu. Ukupna vrijednost njegove mehanizacije je oko deset milijuna kuna.


Foto: Deni Marčinković

S ocem i tri pomoćna radnika godišnje obradi oko 400 hektara zemlje, od čega je 300 u njegovom vlasništvu, a ostatak u privatnom najmu. Najisplativiji pivarski ječam sadi najviše, a slijede pšenica, soja, suncokret, kukuruz.. Na godišnjoj razini dobije oko 100 tisuća eura poticaja i većinu prihoda ulaže u razvoj proizvodnje i mehanizacije.

„Počeli smo od nule nakon što smo otac, majka i ja prošli svoj prognanički put na osam različitih lokacija. Uvijek sam volio raditi na zemlji i ni sada mi nije teško u sjetvi raditi od zore do mraka. Svega ovoga ne bi bilo da nije ulaganja u mehanizaciju i praćenja suvremenih trendova u poljoprivredi”, napominje Mario, uz to i muž i otac četvero djece.

Traktor s MAN-ovim devet litarskim motorom i 365 konjskih snaga posjeduje kompletnu opremu, dakle kožna sjedala, led lampe, navigaciju. Kožna sjedala tu su prvenstveno da se u traktoru može što duže sjediti i što lakše raditi i nije namijenjen za mala gospodarstva, naprotiv, predviđen je za puno sati rada.

Foto: Deni Marčinković

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno