29. ožujka prošle godine započela je provedba projekta „I ja sam sportaš“ koji za cilj ima u zajednicu uključiti 65 osoba s invaliditetom i djecom s poteškoćama u razvoju kroz besplatne treninge streljaštva, atletike, biciklizma, stolnog tenisa, taekwondoa i plivanja. Pokretač inicijative, Športski savez invalida grada Vinkovaca, u sklopu projekta provodi i Dane otvorenih vrata kako bi predstavio projekt i pokazao što su polaznici sve naučili. Danas je održan četvrti po redu Dan otvorenih vrata, a polaznike je ugostio Plivački klub “Barutana” Vinkovci.

Projekt „I ja sam sportaš“ došao je do novog Dana otvorenih vrata, četvrtog po redu u sklopu kojega je sportaše i sportašice s poteškoćama u razvoju na bazenima Lenije ugostio Plivački klub “Barutana” Vinkovci. Veselja i smijeha na bazenu nije nedostajalo, a polaznici projekta spremno su pokazali što su ih njihovi treneri naučili. Leptir, leđa, prsno ili kraul – naučili su sve, a ciljna skupina je kroz besplatne treninge i posebne metode učenja vrlo brzo status neplivača promijenila u status plivača.

„Projekt je vrijedan onoliko koliko da od sebe, a u ovom slučaju dao je više obučenih plivača, pogotovo djece s posebnim potrebama koje treba uključiti u društvo. Sport je općenito važan, osobito za djecu s posebnim potrebama jer je taj dio društva zapostavljen. Ovakvi treninzi su važni za našu djecu i njihovu obitelj, za njihovo zdravstveno stanje, da se osamostaljuju za svoj život, da su korisni u društvu, da nisu u bolnici nego da su na terapijama kao što ovdje imamo kineziterapiju u vodi. I to je najvažnija vrijednost projekta“, rekao je Mario Keškić, profesor kineziologije i predsjednik Plivačkog kluba „Barutana“ iz kojega je od početka projekta uključeno 18 osoba.

Na Danu otvorenih vrata bila je i Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti koja je istaknula sljedeće:

„Nadamo se da ovi Dani otvorenih vrata neće ostati samo na predstavljanju projekta, nego da će uistinu privući još veći broj novih članova klubova. Nadam se da je ovo samo početak i da obogaćeno novim iskustvom idemo dalje u neke nove projekte“.

Podsjetimo, projekt “I ja sam sportaš” provodi Športski savez invalida grada Vinkovaca zajedno sa svojim partnerima: Atletski klub osoba s invaliditetom Vinkovci, Biciklistički klub osoba s invaliditetom “Bosut” Vinkovci, Plivački klub “Barutana” Vinkovci, Stolnoteniski klub “Dom” Vinkovci, Streljački klub osoba s invaliditetom “Kristinka Matičić” Vinkovci, Taekwondo klub “Sajnami i Grad Vinkovci. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a službeno završava 29. svibnja ove godine.

„Izuzetno sam ponosna što danas mogu reći da smo broj od ciljanih 65 sudionika ovog projekta davno premašili i trenutno imamo 72 pripadnika ciljne skupine koji pohađaju besplatne treninge. Mogu reći da djeca uistinu uživaju u cijelom projektu, a neki od njih ne mogu zaspati večer prije treninga od uzbuđenja“, ponosna je Ivana Magić Pavlović, koordinatorica projekta.