16 C
Vinkovci
Petak, 2. lipnja 2023.

Najviše rasprave o Poslovniku i gradskoj imovini

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Preuzimanje funkcije predsjednika Gradskog vijeća Grada Vinkovaca na koju je na današnjoj sjednici stupio HDZ-ov Mladen Karlić, oporba, baš kao i u svojim prvim reakcijama, nije podržala. Očekivano Karlić je dobio glasove pozicije dok je od sedam nazočnih oporbenjaka šest bilo protiv, a jedan suzdržan. Svoju funkciju većinom glasova preuzeo je i Ivan Kubiček (HDZ), koji je u Vijeće ušao na mjesto Mladena Karlića budući da je dosadašnji predsjednik Vedran Čuljak podnio ostavku i na mjesto vijećnika.

Izmjene Poslovnika predmet poduže rasprave

Najviše vremena u raspravi potrošeno je na prijedloge za izmjene Poslovnika. Drago Majstorović (SDP) predložio je da umjesto sadašnjih pet, vijećnik u raspravi može sudjelovati deset minuta te da se predstavnicima klubova dozvoli petnaest minuta rasprave odnosno više nego vijećnicima kao i da se uvede produljeno vrijeme za raspravu u slučaju objedinjavanja točaka dnevnog reda. Mirta Arlović (Hrvatski suverenisti) predložila je da se točka Aktualna pitanja sa zadnje premjesti na prvu točku dnevnog reda te da svaki vijećnik ima pravo postaviti pet umjesto sadašnja dva pitanja. Oporba je ove amandmane podržala, pozicija nije te nisu prošli.

Sama rasprava otišla je u širinu pa je tako, primjerice, Josip Krpan (Domovinski pokret), ponovno ukazao na lošu praksu kada je riječ o pitanjima vijećnika i odgovorima na njih gdje, kazao je, protok nije dobar.

Također, iako su svi oporbeni vijećnici, pa i on sam, pozdravili prijenos sjednica na Facebook stranici Grada Vinkovaca, što je novina od danas, Damir Rimac (SDP) postavio je pitanje ne kosi li se to s Poslovnikom jer se donedavno vijećnicima branilo da snimaju sjednice, a sada se sjednice prenose. Tajnik Vijeća Zlatko Dovhanj odgovorio mu je kako očigledno nije bio na sjednici kada je donesen novi Poslovnik u kojemu je to regulirano.

Upravljanje gradskom imovinom 2021.-2027.

Gradsko vijeće, između ostaloga, većinom glasova prihvatilo je prijedlog Strategije upravljanja imovinom Grada Vinkovaca za razdoblje 2021.-2027. o čemu je izvijestila Katarina Vučić, pročelnica Upravnog odjela za investicije, fondove Europske unije i imovinu.


Nezavisnog Tihomira Posavčića zanimalo je kada će i gdje biti dostupan popis gradske imovine te podatci o tome što je u najmu i koliki je prihod od najma kao i to mogu li i oporbeni vijećnici davati prijedloge za prodaju ili kupnju nekretnina.

Gorana Kajkića (Živi zid) zanimalo je zašto se pojedini gradski stanovi i kuće nalaze u vrlo lošem stanju poput kuće koja je nedavno dana na korištenje majci s četvero djece te koliko ima takvih nekretnina kojima treba obnova. Također, zanimalo ga je što je se događa sa starim bazenom Barutana. Katarina Vučić kazala je kako je popis gradske imovine trenutačno u fazi prelaska na novi sustav koji bi trebao profunkcionirati do Dana grada. Obnova derutnih stanova i kuća iziskuje velika sredstva, kazala je, pa se takve nekretnine uglavnom daju na prodaju. Kada je riječ o Barutani, budući da nema interesa, umjesto prodaje namjera je tu nekretninu privesti društvenoj namjeni, a bit će to Centar za starije osobe.

Između ostaloga, usvojeni su i prijedlozi analize stanja sustava Civilne zaštite na području grada Vinkovaca u 2021. godini te prijedlog plana razvoja sustava za 2022. godinu, koje je iznio načelnik gradskog Stožera CZ Gabrijel Šokičić. I ova se rasprava raspršila, a Mirta Arlović ovu je točku iskoristila za očitovanje o COVID-19 problematici te posebice osudu testiranja i nošenja maski kod djece. „Govorite o nečemu o čemu ne odlučuje gradski Stožer civilne zaštite”, odgovorio je Šokičić.

Aktualna pitanja

Pod točkom Aktualna pitanja Petar Šimić (HDZ) osudio je komentar Mirte Arlović na Facebook-u u povodu ostavke Vedrana Čuljka u kojemu kaže kako „dobri odlaze, ostaju snobovi, ostaje talog”. Što je i na koga je točno mislila zanimalo je Šimića dok je Arlović odgovorila kako je riječ o privatnom stavu koji nije dužna tumačiti, a ispričava se svima kojima je to zasmetalo. Ilija Cota u ime Kluba vijećnika HDZ-a njezinu je izjavu ocijenio neprimjerenom za potpredsjednicu Vijeća.

Goran Kajkić, između ostaloga, pitao je kada će 40 kućanstava u Industrijskoj ulici biti priključeno na gradski vodovod te kada će Grad dobiti od države zemljište za gospodarsku zonu „Zalužje”. Tihomir Posavčić pitao je može li se za svaku od ulica koje su bile obuhvaćene radovima znati kada će biti i asfaltirane jer neki na to čekaju već pola godine. Mirta Arlović iznijela je problem stanovnika Šetališta Dionizija Švagelja. Riječ je o strogom središtu grada gdje se ne naplaćuje parkiranje pa se stvara velika gužva i stanari imaju problema.

„Vodovodna mreža u Industrijskoj ulici u fazi je projektiranja i bit će izgrađena u najkraćem mogućem roku. Vezano uz državno zemljište za industrijsku zonu sve potrebno je odrađeno i čeka se odluka Vlade kako bi Grad dobio to zemljište. Što se tiče asfaltiranja pojedinih ulica, slažem se, predugo se čeka, ali u planu je kroz narednih sedam mjeseci sve riješiti”, odgovorio je zamjenik gradonačelnika Josip Romić. Vezano uz parkiralište na Šetalištu Dionizija Švagelja Katarina Vučić odgovorila je kako je u pitanju složena procedura vezana uz Zakon o cestama i drugu zakonsku regulativu te da se na tome kontinuirano radi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno