Nakon dvadeset odrađenih sati, isto toliko pasa i njihovih vlasnika vodiča završili su početnički tečaj osnovne poslušnosti – od hoda uz nogu, naredbi sjedi i lezi s i bez čekanja do ulaska u kafić.

   

U Centru za odgoj, školovanje i obuku pasa u mirkovačkoj Nogometnoj ulici, jednako je važno bilo podučiti vlasnike kako komunicirati sa svojim ljubimcima, kako ih pravilno nagraditi i učiniti da ispune njihova očekivanja, a istovremeno sebe veseljem i radošću, pojašnjava instruktor za obuku pasa Hrvoje Bujadinović.

„Došao sam ovdje naučiti osnove načina dresure i poslušnosti. Najteže je bilo smiriti psa u novom okruženju, a kada smo to svladali, dalje je bilo vrlo jednostavno. S obzirom na to da je Arija veliki i snažan pas, bila mi je važna socijalizacija kako se ne bih brinuo kasnije”, kaže polaznik obuke Marko Maloševac koji sa svojom devetomjesečnom dobermankom, poslušne i blage naravi, redovito radi i kod kuće.

Tea Dujić vlasnica je također dobermanke, dva mjeseca starije Kasije koja se još privikava na ljude i ostale pse. „Navikava se polako na lavež drugih pasa i ide nam dobro. Naučili smo da je najvažnija dosljednost prema psu. Jednom NE, uvijek mora biti NE. Kod kuće također mora odraditi kako bi bila nagrađena onim što ju raduje”, pojašnjava Tea pravila i granicu koja mora biti postavljena kako bi se polučilo uspjeh pri dresuri.

„Vidljiv je ogroman napredak jer sve naučeno tijekom obuke, polaznici svakodnevno primjenjuju. Satnica je i više nego dovoljna uz redovito ponavljanje usvojenih znanja. Ključna je pri tome socijalizacija, druženje sa svojim psom i njega s drugim psima”, ističe Bujadinović, inače prvak Hrvatske u poslušnosti sa svojim Apacheom.

Dvadesetak različitih pasa jedni su drugima na počeku bili potpuna nepoznanica, a sada su prava socijalizirana družina koja će na obuci usvojene radnje i navike prenijeti izlaskom na ulicu što je ključno, uz stalni rad sa psima.

„Obavezno radimo na nagradu i to obilnu, jer ako je pas nešto napravio hrana u džepu, igra i pohvala bit će mu pozitivan poticaj za istu radnju i sljedeći put”, pojašnjava instruktor za obuku pasa čiji sin Stjepan vrlo hrabro kroči očevim stazama.

Najlakše je raditi sa službenim psima među kojima su dobermani, njemački i belgijski ovčari, kaže Hrvoje kojem su se u sportskoj dresuri pridružili kolege iz Čepina i jankovačke Udruge Šapa.

„Kondiciju službenog policijskog psa održavamo redovitim treninzima”, kaže Blaž Jakšić, vodič psa za detekciju skrivenih osoba. Uspješno ih otkriva po šumama, u vlaku, kamionima, a ključnim navodi, kako svaki takav pas mora biti lud za lopticom, spreman sve učiniti za svoju igračku. Njegov je pas naučen na miris ljudskog znoja i čim pronađe osobu, reagira, markira, laje, a nagrada mu je igra lopticom za koju odradi sve besprijekorno, bez prisile.

Pas ljubav vraća stostruko, složni su ovi zaljubljenici u kinologiju želeći ju u ovom dijelu Slavonije podići na višu razinu. Novi tečaj osnovne poslušnosti planiran je koncem rujna, a zainteresirani iz ove grupe sada kreću na višu razinu napredne poslušnosti koja uključuje sportski dio dresure, od svladavanja prepreka, donošenja aportera i ostalih uzbudljivih izazova.