19 C
Vinkovci
Subota, 2. srpnja 2022.

Nakon uspjeha na državnom, dva Stjepana i Šimun pripremaju se za svjetsko prvenstvo u daktilografiji

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Proteklog je vikenda u Zagrebu održano državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji – 43. Dan tipkovnice u organizaciji Hrvatskog stenografskog društva. Sudjelovalo je ukupno 65 natjecatelja iz svih dijelova Lijepe naše, a među njima je bilo i četvero vinkovačkih srednjoškolaca te trojica ivankovačkih seniora.

Bilo je to kvalifikacijsko natjecanje za Intersteno Kongres – svjetsko prvenstvo koje će ove godine biti održano u nizozemskom Maastrichtu. Na njega u kolovozu, kao članovi Hrvatske daktilografske reprezentacije, putuju i trojica Ivankovčana – braća Šimun i Stjepan Džalto te Stjepan Puškarić koji su u skupini seniora, odnosno vrhunskih profesionalnih daktilografa, na državnom natjecanju ostvarili zavidne rezultate. Na državni tron stao je (po četvrti put) Šimun s 554,2 neto znaka u minuti, Stjepan Puškarić bio je drugi s 537,5 neto znaka u minuti, dok je Stjepan Džalto zauzeo četvrto mjesto u državi napisavši 489,9 neto znaka u minuti, a zbog dosadašnjih rezultata s kojima je duži niz godina u samom vrhu Hrvatske i njemu je osiguran put na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo.

„Konkurencija je jaka, natječu se ljudi iz cijeloga svijeta, od Europe, Azije do Amerike te koriste brojne tehnologije prilikom natjecanja. Uz razna softverska i hardverska rješenja koja oni koriste, a mi jedva priuštimo odlazak, teško da možemo očekivati osvajanje svjetskog prvenstva. No, unatoč tomu optimistični smo da će naša volja i trud osigurati visok plasman nas Ivankovčana na svjetskoj listi”, rekao nam je prvak Šimun dodavši kako su pripreme za svako natjecanje dugotrajne i mukotrpne.

Netko misli „a što je to, sjediš pred računalom i tipkaš“ no, kada kucate kao ja nešto više od 10 znakova po sekundi i tako 30 minuta bez stajanja (koliko traje natjecanje) svakako umara i zahtijeva ozbiljnu pripremu. Tako da će ove pripreme trajati nešto manje od 5 mjeseci i bit će svakodnevne i višesatne. Vježbat će se izdržljivost, brzina i preciznost”, napominje.

Za njega je ovo već četvrto prvo mjesto u Hrvatskoj, a jednom je već i sudjelovao na Svjetskom prvenstvu. 2019. godine putovao je na Sardiniju, u grad Cagliari gdje je prvi put predstavljao Hrvatsku i zauzeo 15. mjesto. Do toga ga je doveo put koji je počeo još u osnovnoškolskim danima i igranje online kvizova. Igrao je, naime, kvizove u kojima je poanta bila što brže, a precizno odgovoriti na pitanje, zbog čega je i krenuo vježbati tipkanje.

„No, to je sve bilo u svrhu kvizova, nije mi ni na kraj pameti bilo da postoje natjecanja u daktilografiji. Dolaskom u srednju školu u sklopu jednog predmeta obrađivala se nastavna cjelina vezana za daktilografiju. Predmetna nastavnica je vidjela da sam brži od ostalih i istraživala je postoji li nekakvo natjecanje u kojemu bih se mogao okušati. Otkrila je udrugu Hrvatsko stenografsko društvo koja organizira svake godine Dan tipkovnice, to jest državno prvenstvo u daktilografiji i prijavila me na natjecanje”, priča Džalto. Prvi put je nastupio 2015. godine i odmah pobijedio te je od te godine uvijek u vrhu daktilografskih natjecanja u Hrvatskoj. Unazad dvije godine Hrvatsko stenografsko društvo organizira u suradnji sa Interinfo Polska Božićno natjecanje između Hrvata i Poljaka i prošlo Božićno natjecanje je, uz Hrvate, pobijedio i Poljake, a rezultat kojim se najviše ponosi svakako je ono na svjetskoj razini.

Iako su dva Stjepana i Šimun jedini predstavnici Vukovarsko-srijemske županije u reprezentaciji, uspješni su na državnom prvenstvu bili i učenici Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci. Najuspješniji je bio Karlo Bosančić koji je u kategoriji učenici s 341,7 neto znakova u minuti osvojio drugo mjesto (njegov odlazak na svjetsko prvenstvo ovisi o financijskim mogućnostima), dok je Domagoj Jelinić u kategoriji juniori s 310,7 neto znakova u minuti završio na 15. mjestu. Školu su još predstavljali  Marko Čolakovac i Rio Senješ.

„Ovim putem pozivam sve entuzijaste iz županije i čitatelje iz cijele Hrvatske da nam se priključe u brojnim aktivnostima koje provodimo tijekom godine. Osim toga, svaka pomoć, financijska i nefinancijska, je dobrodošla jer će nam uvelike olakšati odlazak u Maastricht na svjetsko prvenstvo u kolovozu ove godine”, poručio je ovaj mladi daktilograf.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno