4 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Narodne nošnje nacionalnih manjina krase izlog robne kuće Velepromet

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Savez Rusina Republike Hrvatske i Vijeće rusinske nacionalne manjine Vukovarsko – srijemske županije, u suradnji sa svim Vijećima i predstavnicima županijskih nacionalnih manjina, organiziralo je drugu Izložbu ženskih narodnih nošnji svih nacionalnih manjina koje djeluju na području županije.

Tako je na prvom katu robne kuće Velepromet u Vukovaru izloženo ukupno osam narodnih nošnji na lutkama koje krase izlog ove robne kuće, a moći će se pogledati do 7. siječnja.

Tradicionalne narodne nošnje izložili su predstavnici rusinske, srbijanske, bošnjačke, ukrajinske, mađarske, slovačke, njemačke i albanske nacionalne manjine, a izložbu je, u ime Vukovarsko – srijemske županije i župana Damira Dekanića, otvorio zamjenik Srđan Jeremić. U svom obraćanju izrazio je zadovoljstvo brojem manifestacija i događaja koje nacionalne manjine realiziraju tijekom kalendarske godine te zahvalio predstavnicima na njihovoj inovativnosti i kreativnosti u osmišljavanju i provođenju programskih aktivnosti važnih za očuvanje nacionalnog identiteta svake manjine.

Uz to, naglasio je kako su narodne nošnje nacionalnih manjina dio njihovog kulturnog nasljeđa i baštine, ali su istovremeno i integrativni dio i cjelokupne hrvatske kulturne baštine. Još jednom je pohvalio Vukovarsko – srijemsku županiju u vezi pružanja potpore u radu svim Vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina te naglasio da se će ona nastaviti i tijekom narednog razdoblja.

Ova manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno