Ne postoji krizna situacija u našoj županiji u kojoj volonteri Društva Crvenog križa Vinkovci nisu dali svoj doprinos, od Domovinskog rata i katastrofalnih poplava do migrantske krize i ovogodišnje pandemije koronavirusa. Svakim danom ih je sve više, a njihov posljednji uspjeh – titula Volonterskog tima godine, uistinu je na ponos grada Vinkovaca i svih nas koji živimo u njemu.

Kako smo već pisali, Dramska sekcija Kluba mladih GDCK Vinkovci dobitnica je priznanja Volonterski tim godine koje im je jučer uručeno u Zagrebu. Priznanje za volonterski tim godine dramska sekcija je dobila izvođenjem predstave “Čarolija Božića” u prosincu 2019., kada je, u periodu od dva tjedna, predstavu izvela čak 30 puta. Zahvaljujući izvedbama ove predstave osigurana je humanitarna pomoć koja se kroz obiteljske pakete dijelila korisnicima GDCK Vinkovci. Tim povodom, ali i povodom današnjeg Međunarodnog dana volontera, vrijedne volontere vinkovačkog Crvena križa danas je primio gradonačelnik Ivan Bosančić koji nije krio ponos što se zahvaljujući njima ime Vinkovaca na jedan lijep način pronosi diljem Hrvatske.

Ovo je prilika da zahvalimo našim mladim volonterima koji daju svoje slobodno vrijeme, koji daju svoj obol u brojnim situacijama koje pogađaju našu županiju i pomažu drugima. Volontirati i pomagati drugima čini ih boljima, ali i promovira Vinkovce kao mjesto u kojemu građani imaju osjećaja za sve koji su u nedaćama. Svojim zalaganjem i trudom naš Crveni križ pokazao je zbog čega je jedan od najboljih društava u Hrvatskoj, pokazuju da naša mladost ima razumijevanja, da ih novi globalni svijet nije odvukao u drugom pravcu nego ih čvrsto drži na tlu, daje snagu da budu još bolji i kvalitetniji i pomažu svojim sugrađanima gdje god to bilo potrebno”, rekao je gradonačelnik i iskoristio priliku da Međunarodni dan volontera čestita svima onima koji su odvojili minutu svoga vremena kako bi pomogli nekome tko je u nedaći.

Članovi Crvenog križa pokazali su danas zbog čega su upravo oni zaslužili titulu Volonterskog tima godine, što ih čini posebnima te na koji način pomažu svima onima kojima je pomoć potrebna. Pojasnili su kako je nastala božićna predstava „Čarolija Božića” koja ih je dovela do priznanja, na koji način ju izvode, ali i najavili kako će u ovoj neizvjesnoj godini predstava biti odigrana u nešto drugačijim uvjetima. Kako i kada – ostaje iznenađenje.

Beskrajno smo ponosni na naš volonterski tim koji već 16. godinu pripremaju predstavu i to je sigurno ona jedna mrvica koja je doprinijela da ispred svih ostalih volontera koji zdušno i predano rade svoje poslove upravo naš tim dobije tu veliku nagradu. Vjerujemo da ovo ogromno priznanje služi i na ponos grada Vinkovaca. Sve krizne situacije donosile su veliku patnju našem stanovništvu, a da nije bilo volontera koji su uvijek uskakali u pomoć, sigurno ne bismo uspjeli ublažiti brojne posljedice tih situacija”, istaknuo je ravnatelj GDCK Vinkovci Branko Tomić.

Dodaje kako ih posebno raduje što se svake godine u Društvo uključuje sve više volontera – i mladi i stari, djeca i roditelji, prijatelji i poznanici. Naš Crveni križ sigurno prednjači u Hrvatskoj po broju volontera, a to su naši sugrađani vidjeli i ove godine kada su donosili lijekove i hranu osobama s ograničenim kretanjem u vrijeme prvog vala, na javnim događanjima su mjerili temperaturu, dijelili maske i dezinficirali ruke.

Crveni križ Vinkovci trenutno broji 80 aktivnih volontera, a ukupno ih je 616.