Vlasnik jedinog skloništa za nezbrinute životinje u Vukovarsko-srijemskoj županiji je odlaskom u mirovinu odlučio zatvoriti te ponudio najam ili otkup Županiji, općinama i gradovima po cijeni od 2 milijuna kuna.

Foto: Veterinarska ambulanta Tip-Tip

No zaključak Koordinacije načelnika i gradonačelnika sa županom je napraviti procjenu koliko bi koštala izgradnja novog skloništa odnosno specificirati troškove ove ponude kako bi se znalo tko, pod kojim uvjetima i koliko participira.

Zamjenik resornog pročelnika Krunoslav Buhač izvjestio je kako su inspekcijski nadzori u navedenom skloništu potvrdili urednu situaciju. U skloništu je trenutno stotinjak životinja, no najvažnije je da postoji mogućnost proširenja kapaciteta, rekao je. Ulaskom u vlasničku strukturu Županije, općina i gradova, jedinice lokalne samouprave dobile bi mogućnost udomljavanja pasa nakon obrade koja podrazumjeva čipiranje, kastriranje i cijepljenje. To se potom rješava jednostavnim objektima koji obuhvaćaju kućice s ograđenim prostorom, a u sklopu javnih radova moguće je zadužiti nekoga za brigu o psima, navodi Buhač.

„Nama se sada pojavljuje veliki problem jer po Zakonu na području županije moramo imati barem jedno sklonište za pse. Dužne su ga osnovati jedinice lokalne samouprave odnosno županija zajedno s njima ako ga nema otvorena nijedna fizička odnosno pravna osoba,” naglasio je zamjenik pročelnika za poljoprivredu.

Inače, kako je izvjestio, prije četiri godine, resorno je ministarstvo procijenilo kako je izgradnja novog skloništa teška najmanje 4,5 milijuna kuna. Danas su, dodaje, ti troškovi puno veći, a s obzirom na novi Pravilnik o skloništima s propisanim brojem djelatnika i ostalim. Također, ako se uskoro ne donese usuglašena odluka, zajednički troškovi iduće godine mogli bi narasti do 3,5 milijuna kuna za ovih stotinjak mjesta u skloništu, procjenjuje Buhač.

Nadalje, Koordinacija načelnika i gradonačelnika odlučila je dati konkretnu podršku Udruzi Hrvatska žena iz Vinkovaca za subvenciju režijskih troškova stana u Zagrebu u kojem već 13 godina borave obitelji maligno oboljele djece, ne samo iz Vinkovaca nego iz cijele Vukovarsko-srijemske županije. Predsjednica Udruge Ljubica Potočić izvjestila je da je tijekom kalendarske godine u prosjeku na liječenju desetak mališana, što je do danas između 120 i 130 obitelji, koliko ih je boravilo besplatno u dvoipolsobnom stanu na zagrebačkim Ravnicama tijekom navedenog razdoblja. Kako djeca dolaze iz različitih mjesta županije, prijedlog je išao u smjeru uključivanja svih općina i gradova. Najniži godišnji izdaci za režije iznosili su nešto više od 7 000 kuna, ali uglavnom je godišnji prosjek između 10 i 11 tisuća kuna. Popravke ne računaju jer ih ne mogu predvidjeti, a sve do sada su servirale vlastitim sredstvima, odnosno uz pomoć Grada Vinkovaca koji je uvijek bio tu kada ‘zaškripi,’ izvjestila je Ljubica Potočić.

„Ovo su ispitane brojke koje mi možemo dokumentirati na godišnjoj razini koliko to jest pa ne vidim nikakav problem kada bi od 5 gradova i 26 općina svatko sudjelovao sa 600 odnosno 300 kuna na godišnjoj razini iz svog proračuna. Time prelazimo već 10 000 zatvaramo godišnje  financiranje režija toga strana,” podastrijela je.

Nakon njenog izvješća, čelnici općina i gradova su se usuglasili da iznosi s kojima će participirati budu izdašniji pa će tako, ovisno o proračunskim mogućnostima, sudjelovati sa 1000 do 5000 kuna/godišnje, a s Hrvatskom ženom regulirati potporu ugovorom.

Podrška Grada Vinkovaca nastavlja se i ove godine na način da je 15. veljače, a povodom Svjetskog dana maligno oboljele djece, gradonačelnik Ivan Bosančić ponovno iskazao humanu gestu financiranja zamjene dotrajalog namještaja, dodala je Potočić istaknuvši kako bi bila sretna kada bi njihovom projektu priključile i druge jedinice lokalne samopurave jer djeca su sva naša. Današnjom Odlukom sigurni smo da podrška neće izostati.