Nema kraja mogućnostima koje pruža keramika

0
194
- Reklama -

Za pravu je kreativnost potrebno znanje, poznavanje činjenica iz određenog područja koje nas zanima i u kojem želimo biti kreativni. Zato se i kaže da je kreativnost povezivanje starih informacija na nov način.

Vinkovčanka koja od 1991. godine povezuje stare informacije na nov način je Natalija Bartoš Vukić, koju mnogi znaju kao predsjednicu vinkovačke “Škrinjice”, udruge koja promiče tradiciju i ručni rad. Natalija je od malih nogu pokazivala interes za keramičarstvom, iako je obrazovanjem stekla diplome odgojiteljice u vrtiću i profesorice.
Kreativne osobe posjeduju određenu psihičku, mentalnu i fizičku energiju koja ih potiče i motivira na drugačije, produktivnije i kreativnije pronalaženje rješenja. Istovremeno im ta nova i bolja rješenja ulijevaju i daju novu energiju. Nikako nije mogla doći do stalnog posla s onim za što se obrazovala, te je odlučila poći drugim putem. Putem koji ju je i davne 1991. godine odveo u Zagreb gdje je završila početnički tečaj Keramike u tadašnjem Likovnom centru.

“Mislim da je u pitanju bio kreativni gen i želja za stvaranjem, realizacijom neke ideje.
Imala sam profesoricu iz likovnog odgoja koja je znala poticati, ne samo mene nego sve učenike. Time mi je poručila da kreativan može biti svatko na svoj način. Često sam boravila kod bake, s njom sam bila češće nego s roditeljima, koja je voljela i radila ručni rad. Njen veliki ormar pun konaca, vune, materijala i pribora za rad mi je bio inspiracija u djetinjstvu”, objašnjava Natalija.

Prošle, 2019. godine, pokrenula je obrt za proizvodnju keramičkih proizvoda za kućanstvo i ukrasnih predmeta naziva Atelier Ceramic Handmade Work With Love.

“Preko “Škrinjice” sam imala brojne suradnje kao voditelj radionica s vrtićima, Dječjim domom, muzejima, srednjim umjetničkim školama diljem Hrvatske i s Umjetničkom akademijom u Osijeku kao voditelj radionice oblikovanja gline i lončarstva. Ono što mi je posebno drago, iza takvih radionica su ostali zaljubljenici u keramiku i koliko mi je poznato, pet Udruga keramičara. Za pokretanje vlastitog obrta došla sam na ideju zbog nemogućnosti stalnog zaposlenja u struci”, dodaje.

Stanovala je blizu nekadašnjeg Veršićevog prolaza gdje je živio i radio jedan lončar, pa je kao dijete znala gledati s prolaza kako on radi. Bilo joj je zanimljivo gledati kako od komada blata nastaje nešto korisno i zanimljivo.

“Svoje ideje realiziram i u drugim tehnikama, ne samo u glini, pa sam tako od komada tkanine, čipki i šlingeraja obnovila obod stare lampe. Što se tiče otvaranja obrta, HZZ je nudio poticaje za samozapošljavanje i određena sredstva za strojeve i pokretanje obrta, što sam vidjela kao priliku za samoostvarenje u radu kojeg volim. Za samu realizaciju je potrebno malo strpljenja u hodanju od šaltera do šaltera i pozorno slušanje uputa službenika s biroa, ali sve skupa nije nemoguće”, poručuju Natalija.

Svoje proizvode prodaje na vinkovačkoj tržnici i sajmovima te preko interneta. Izrađuje tradicijske tegle za jogurt, kaliće za cvijeće, zdjele, tanjure, soljenice, nakit, božićne dekoracije, suvenire i slično. Najviše pažnje i ljubavi posveti izradi šalica i čajnika. Još uvijek istražuje tržište, osluškuje što je ljudima potrebno i što kupci vole, a daje i poduku iz lončarstva.

“Najizazovniji posao mi je bio izrada elemenata za mozaik jednog hotela na moru. Zapravo nema kraja mogućnostima koje nudi keramika. Nije lako naći kupce u našoj Slavoniji, ali mislim da ide na bolje, te da se otvaraju nove mogućnosti za koje treba biti otvoren. Našem gradu nedostaje suvenirnica, galerija, mjesto gdje će se nuditi nešto drugačije i gdje će moći kupiti suvenir. Želja mi je stvoriti svoj brend. Ponuditi svoje suvenire turistima i podučavati učenike u školi gdje će lončarstvo biti barem izborni predmet”, zaključuje.