Kontaktirajte nas

Aktualno

Neophodna potpora i bolji uvjeti obrazovanja za 49 učenika s poteškoćama u razvoju

Objavljeno

-

Učenici s teškoćama u razvoju i ove će školske godine dobiti pomoć koja im je itekako potrebna. Projekt “Osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u Vinkovcima” ide u svoju četvrtu fazu, na radost učenika, roditelja i nastavnika, a današnje uručivanje ugovora pomoćnicima označio je jednu novu fazu zajedničkog druženja i učenja.

“Najveća nagrada mi je zadovoljno dijete. Radila sam i prošle godine i jako sam zadovoljna, vezala sam se za dijete, ali mislim da je to dobro jer onda najbolje znam kako mu pomoći”, priča nam pomoćnica u nastavi Ivana Bujadinović čekajući ugovor za novu školsku godinu. S njime i službeno ide u nove radne pobjede s učenicom drugog razreda koja ima selektivni mutizam i oštećenje cijele desne strane.

Prilikom savladavanja školskog sadržaja učenici s teškoćama u razvoju nailaze na različite prepreke. Od prepreka koje su nama banalne, kao što je primjerice vezanje cipela, dodavanja olovke ili pisanja, pa sve do onih složenijih u smislu kreativnosti ili fizičkih aktivnosti. U gotovo svakoj od njih pomoćnik u nastavi odigra ogromnu ulogu, stoga i ne čudi da Grad Vinkovci nastavlja s ulaganjem u ovaj projekt. Kako je rekao gradonačelnik Ivan Bosančić, nemjerljiva je ta dimenzija unutar školskog obrazovnog sustava kada se svako dijete može osjećati prihvaćeno i kada može pratiti nastavu na jednak način kao i drugi.

“Potreba je sve veća, a taj naš put, ulaganje u djecu i obrazovanje, daje svima jednake prilike za obrazovanje i mislim da je to najbolji put koji Grad može osigurati. Takvo ulaganje je jedino sigurno ulaganje koje se u budućnosti vraća. Sve što ide prema djeci i prema obrazovanju uvijek će pasti na plodno tlo Grada Vinkovaca”, poručio je gradonačelnik.

Ugovore je danas uručila pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković, a dobilo ga je ukupno 35 pomoćnika u nastavi i dva stručna komunikacijska posrednika koji će biti raspoređeni na 49 učenika s poteškoćama u svih sedam gradskih škola. Za razliku od prethodnog koji je trajao četiri godine, ovogodišnji traje tek 12 mjeseci jer, pojasnila nam je voditeljica projekta Marina Karačić, dogodio se prijelaz dva financijska razdoblja. Radi se o četvrtoj fazi projekta vrijednog nešto više od milijun i 600 tisuća kuna – 90 posto je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a 10 posto iz Grada Vinkovaca. Uz sve osnovne škole s područja grada i Grada Vinkovaca, partneri na projektu su i gradska agencija VIA te po prvi put Glazbena škola Josipa Runjanina.

“Želim naglasiti da pomoćnici u nastavi pomažu i u inkluziji u školovanju. Nije škola samo sjedi i uči, nije škola samo suradnja s nastavnicima, škola je i uklapanje djeteta među vršnjake. Svi oni imaju iste probleme, svi dolaze prvi dan u školu, dječici s poteškoćama je to malo teže, ali mi radimo sve da im to olakšamo. Apliciramo da bude što više ovakvih projekata, da se povećaju satnice i da se riješe općenita pitanja pomoćnika u nastavi”, istaknula je Karačić dodavši kako se usvoji svaki pristignuti prijedlog.

Koliko ovaj posao može biti zahtjevan zna i Ivona Bujanić koja također ulazi u drugu godinu ovog posla. Njezinih dvoje mališana sad će upisati četvrti razred, jedno ima Williamsov sindrom, dok drugo boluje od autizma. “Posebno im se mora čitati, objašnjavati, a jako vole i da smo blizu njih. Prve godine nam je svima bilo poprilično teško, ali sad smo se već upoznali i naviknuli jedni na druge, pa mislim da neće biti problema”, istaknula je.

Problema već godinama nema ni u Osnovnoj školi A.G. Matoš u kojoj su već naviknuti na zajedničku suradnju učenika s poteškoćama i učenika redovnih razreda. U njoj će ove školske godine biti zaposleno 20 pomoćnika u nastavi i 2 komunikacijska posrednika za 28 djece koja su u potrebi. Iskustva su pozitivna, djeca odlično surađuju, a pomoć koju pružaju pomoćnici je izuzetna.

“Kod nas je već uobičajeno da djeca iz redovnih razreda komuniciraju, surađuju i imaju nastavu s djecom s poteškoćama, tako da su naša djeca na toj razini senzibilizirana. Novina su im ti pomoćnici u nastavi u zadnjih nekoliko godina, ali mogu reći da ni tu nemamo nikakvih problema. Pomoćnici često pomognu i drugoj djeci, u toj interakciji pomažu u komunikaciji i s drugom djecom. S njima nam je puno lakše, lakša je organizacija posla, a veliko zadovoljstvo i olakšanje pokazuju i roditelji”, rekao je Dario Dragun, ravnatelj ove škole u kojoj se još od početka 90-ih godina nalaze Posebni odjeli, a čije upisno područje obuhvaća područje cijele županije.

Recimo još i kako su stručni komunikacijski posrednici osobe koje pomažu gluhoj, nagluhoj i gluhonijemoj djeci. Ove godine bit će ih dvoje i oba će raditi u prvoj osnovnoj školi. Jedna od njih je Dajana Jelić. “Radim s djetetom koji će sada osmi razred. Učim ga znakovni jezik i zapravo sam posrednik između njega i učiteljice – prenosim mu sve što učiteljica tumači. Puno mu pomažem i to je jedini način da on napreduje, jer bez znakovnog jezika ne može ništa”, kazala je Dajana.

Aktualno

HNK Cibalia Vinkovci – NK Osijek II 1:0

Objavljeno

-

Napisao/la

    94 pregleda
U Vinkovcima je danas odigran susret između HNK Cibalia i NK Osijek, koji je završio pobjedom domaćina 1:0.
Jedini gol na utakmici postigao je  Perić-Komšić u 65. minuti te su tako sva tri boda ostala u Vinkovcima.
Uoči početka utakmice održana je minuta šutnje u spomen na Blagu Zadru, heroja s Trpinjske ceste, koji je poginuo prije 30 godina, 16. listopada 1991. godine.

Nastavi čitati

Aktualno

160 milijuna kuna novih investicija

Objavljeno

-

Napisao/la

    83 pregleda
Vodosprema Nuštar

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je izvješće o poslovanju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u 2020. godini, koju je ova gradska tvrtka okončala s uspješnim rezultatom, a, kako ističu, brojni su projekti i u ovoj godini te se ukupna vrijednost investicija procjenjuje na 160 milijuna kuna.

Trenutačno u završnoj je fazi najveći projekt u zadnjih nekoliko godina „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ ukupne vrijednosti 384 milijuna kuna s financiranjem gotovo 71 posto EU sredstvima. Izgrađeno je i rekonstruirano 159 od ukupno 162 km mreže javne odvodnje odnosno 98 posto, a na cijelom projektnom području provode se sanacije terena i asfaltiranje. U Andrijaševcima i Rokovcima u tijeku je puštanje u rad 10 crpnih stanica čime će se ostvariti povezanost na cjevovod u Vinkovcima, a time i na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Jošine. Očekuje se skoro puštanje u rad preostalih 30 novih crpnih stanica na kojima su izvedeni građevinski radovi. Ukupna vrijednost izvršenih radova iznosi 344,5 mil. kn. Izvršena je rekonstrukcija i dogradnja UPOV-a Jošine te je u tijeku probni rad nakon čega će se pristupiti tehničkom pregledu, a započeli su i radovi na izgradnji kišnih preljevnih spremnika Dilj i Zalužje u Vinkovcima. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 17 mil. kn. O značaju projekta govori podatak da će kroz njega biti omogućena veća priključenost stanovništva na mrežu, a za 8269 korisnika omogućena je besplatna priprema za kućne priključke. Veća priključenost stanovnika na mrežu omogućit će i puštanje u puni rad UPOV-a u Otoku, Ivankovu i Cerni.

Kada je riječ o regionalnom vodovodu, intenzivne su aktivnosti na području Cvelferije gdje je završen cjevovod Drenovci-Soljani i Soljani-Strošinci, a radi se cjevovod VS/CS Drenovci-Gunja istok-Đurići i Soljani-Vrbanja. Završetak radova, s kojim će biti osigurana zdravstveno ispravna voda iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima, očekuje se krajem sljedeće godine. Također, u tijeku je natječaj za izvođača radova za vodospremu/crpnu stanicu Drenovci. Na regionalni vodovod, ističu u VVK, ove su godine spojeni i Marinci, kao posljednje naselje u općini Nuštar, a u tijeku je i izgradnja vodospreme Nuštar s predviđenim puštanjem u probni rad do kraja godine. Vodosprema će riješiti probleme s tlakom u vrijeme veće potrošnje odnosno osigurati korisnicima dovoljne količine vode u svim uvjetima.

„Uz sve ove investicije koje su u tijeku, velika sredstva ulažemo i u projektiranje i planiranje. Samo ove godine za tu namjenu izdvojeno 6,7 mil. kn sredstava Hrvatskih voda, jedinica lokalne samouprave i naše tvrtke. Planiraju se nove aglomeracije, rekonstrukcija mreže vodoopskrbe i odvodnje u nekoliko gradova i općina, vodospreme kako bi našim korisnicima omogućili sigurnu i kvalitetnu vodoopskrbu i odvodnju. Također, ono što želimo i na čemu intenzivno radimo je realizacija procesa unutar same tvrtke kako bi naš rad što više okrenuli krajnjim korisnicima i razvili naše usluge na njihovo zadovoljstvo“, ističe direktor VVK Ivan Rimac.

Nastavi čitati

Aktualno

Počast vukovarskim herojima Blagi Zadri i Alfredu Hillu

Objavljeno

-

Napisao/la

    101 pregleda
Foto: Press 032

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast dvojici vukovarskih heroja koji su život izgubili na današnji dan, 16. listopada 1991. godine.

Toga je dana na prvoj crti obrane grada poginuo  jedan od najvećih heroja Trpinjske ceste, obrane Vukovara i Hrvatske, general bojnik Blago Zadro. Istoga dana, braneći položaje u vukovarskoj gradskoj četvrti Sajmište, život je izgubio i prvi zapovjednik satnije Vojne policije Vukovar, pukovnik Alfred Hill.

Na njihovim posljednjim počivalištima vijence su položili i svijeće upalili obitelji te brojna izaslanstva, udruge, suborci i prijatelji.

U Borovu naselju, ispred Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, pokraj biste general bojnika Blage Zadre  održan je komemorativni skup u prigodi 30. obljetnice pogibije ratnog zapovjednika obrane na vukovarskoj Trpinjskoj cesti.

“Na moju žalost, toga 16. listopada 1991. godine ispratio sam oca u smrt. Nažalost, nismo ga uspjeli spasiti od smrti, ali zahvaljujući njegovim prijateljima i suborcima uspjeli smo ga spasiti od zaborava. 30 godina od njegove pogibije prenosimo istinu o njegovoj hrabrosti, junaštvu, ne samo njegovom, nego i njegovih vojnika, suboraca i prijatelja od kojih su nažalost mnogi pokojni. Emocije su na vrhuncu, teški su to dani bili. U pet mjeseci izgubili smo oca i brata. Ispratio sam oca u smrt, javili su nam da je neprijatelj ušao s leđa, s boka u Vinogradsku ulicu i ja sam se taj dan zatekao kod njega u zapovjedništvu. Kad je javljeno, krenuo je s momcima koji su bili u zapovjedništvu i ja sam se spremio da idem, ali zapovijedio mi je da ostanem. Bila je to njegova zapovijed i kao oca i kao zapovjednika. Ponudio sam mu pancirku, nažalost nije ju uzeo, rekao je da ju ne nose njegovi vojnici i neće ni on i to su bile posljednje riječi od oca kojih se sjećam”, rekao je danas Tomislav Zadro, sin general-bojnika Blage Zadre.

O bojniku Alfredu Hillu njegovi prijatelji i suborci kažu: “Bio je obrazovan i vrlo obazriv. S njim je nekako čak i ratovati bilo fino. Bez povišenih tonova, bez svađe ili bilo kakvih pretencioznosti svoje je ratne zadaće odrađivao besprijekorno”.

“30 godina poslije stradanja, smrti generala Blage Zadre odajemo mu počast i bojniku Alfredu Hillu, ali i svim našim hrabrim hrvatskim braniteljima koji su branili svoj Vukovar i koji su branili Republiku Hrvatsku. Blago Zadro u kolektivnoj svijesti hrvatskoga naroda jest i ostat će kao čovjek koji je posjedovao toliku energiju, tolike sposobnosti za, s jedne strane, prepoznavanje tog trenutka za osamostaljenje Hrvatske, koristeći svaku prigodu pozivati na razum, na zajedništvo u izgradnji samostalne i suverene Republike Hrvatske. Nažalost, uslijed velikosrpske agresije morao je preuzeti i ulogu jednog od zapovjednika obrane grada Vukovara. Ostaje nam svima da i u buduće prenosimo na buduće generacije tu veličinu, tu snagu koju je posjedovao general Blago Zadro jer i danas u ovim vremenima u kojima živimo Blago Zadro i junaci Domovinskog rata su nam junaci”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 6 sati

HNK Cibalia Vinkovci – NK Osijek II 1:0

U Vinkovcima je danas odigran susret između HNK Cibalia i NK Osijek, koji je završio pobjedom domaćina 1:0. Jedini gol...

Aktualnoprije 7 sati

160 milijuna kuna novih investicija

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je izvješće o poslovanju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u 2020. godini, koju je ova...

Aktualnoprije 9 sati

Počast vukovarskim herojima Blagi Zadri i Alfredu Hillu

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast dvojici vukovarskih heroja koji su život izgubili na...

Aktualnoprije 11 sati

Posao udomitelja traje 24 sata na dan, a iziskuje veliko srce i ljubav prema djeci

Udomiteljstvo je častan poziv koji traje neprekidno, a zahtjeva veliku ljubav prema djeci i obitelji. Upravo zbog toga, Udruga udomitelja...

Aktualnoprije 12 sati

Treći Walkow buvljak okupio mnoštvo zaljubljenika u retro, vintage i rabljene stvari

Danas je u Centru kulture Walkow posebno veselo i šareno, a sve zahvaljujući trećem po redu buvljaku pod imenom Daj...

Aktualnoprije 14 sati

Sezona viroza počela ranije nego inače

Povratak u školske klupe i dječje vrtiće oduvijek se, osim uz početak nove školske, odnosno pedagoške godine, vezao i za...

Aktualnoprije 15 sati

Za prijevoz redovitih studenata vlakom osigurano 940 tisuća kuna

Vukovarsko – srijemska županija i HŽ Putnički prijevoz od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine sufinanciraju prijevoz vlakom redovitim...

Aktualnoprije 16 sati

Od 330 testiranih, u županiji 75 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 75 je novih pozitivnih osoba na COVID-19...

Najčitanije