22 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 5. lipnja 2023.

Nevkoš letkom pojasnio pravila pri odvajanju otpada

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Ovih dana u poštanske sandučiće Vinkovčana stiže informativni letak tvrtke Nevkoš, gradskog koncesionara kada je riječ o prikupljanju i zbrinjavanju otpada.

Screenshot

Povod je 1. svibnja ove godine od kada kreće zakonska obveza odvajanja reciklabilnog otpada – biootpada, papira, plastike, metala i stakla od komunalnog miješanog otpada. To konkretno znači da u slučaju da se reciklabilni otpad nalazi u zelenom spremniku za miješani otpad, kanta pri odvozu neće biti ispražnjena.

Stoga su iz Nevkoša još jednom, ovog puta vrlo jednostavnim letkom u boji, podsjetili građane koji otpad iz kućanstva odlagati u koji spremnik.

Tako ćemo u zelenu kantu za smeće ubuduće isključivo odlagati prašinu iz usisavača, prljavu i masnu foliju i papir za pečenje kolača, gumene i porculanske predmete, pelene, uloške, vatu, otpadni pijesak kućnih ljubimaca, meso, kosti, ubruse ili vlažne maramice. Nikako nije dozvoljeno odlagati kemikalije, zapaljive i eksplozivne tvari, staklo, baterije, lijekove, građevinski i elektronički otpad, boje i lakove te vrući pepeo.

Novina je smeđi spremnik koji će služiti isključivo za ostatke hrane biljnog podrijetla, ljuske jaja, korov, suho granje, talog kave, a dozvoljene su, primjerice i manje količine recikliranih papirnatih ubrusa. Meso, kosti, metal, časopisi, bilo što što je bilo u dodiru s naftom, benzinom, pesticidima ili izmet kućnih ljubimaca, zabranjeno je odlagati u smeđu pohranu. Pražnjenje je također tjedno prema rasporedu odvoza.


Plastična i metalna ambalaža odvajaju se u žute spremnike. Ono osim nepovratnih boca uključuje i čepove, plastične vrećice, višeslojnu tetrapak ambalažu, ali i limenke od pića i konzerve od hrane što do sada, primjerice nismo znali. Boce i limenke pod tlakom strogo su zabranjene uz plastični otpad.

Kada je riječ o plavim spremnicima, u kojima se prikuplja papir i karton, zanimljivo otkriće je tetrapak ambalaža koju nije dozvoljeno ondje odlagati. To se, primjerice, odnosi na kutije od mlijeka i soka. Također, fotografijama, maramicama, ubrusima fotopapiru, etiketama, pelenama, također nije mjesto u plavoj kanti za smeće.

Iz Nevkoša podsjećaju da se glomazni otpad po pozivu odvozi besplatno jednom godišnje do 3 m³, a preko toga sami, no nikako ne odlažemo na zelene otoke.

S obzirom na to da odvajanje otpada uopće nije jednostavno, ovaj letak i više je nego korisno držati u vidnom polju negdje u kuhinji, kako ne bismo napravili grešku u koracima i ostali s hrpom smeća na kućnom pragu. Bilo nam pravo ili krivo, odvajanje otpada je civilizacijski doseg, a što veća kupovna moć, više je i smeća.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno