U organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Hrvatskog knjižničarskog društva i Knjižničarskog društva Sisačko-moslavačke županije održano je 21. i 22. studenoga 2019. u gradu Sisku sedmo državno Natjecanje u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola.

Ove je godine Natjecanje bilo posvećeno obilježavanju 120 godina rođenja Mate Lovraka pa su cjelokupni program vodili likovi romana Mate Lovraka u izvedbi Dominika Karaule i Grgura Grgića.

36 natjecatelja iz 18 županija Lijepe naše, od Vukovarsko-srijemske do Dubrovačko-neretvanske, natjecalo se na ovom natjecanju kroz dva dana. Učenici su to osnovnih škola od 3. do 8. razreda koji su svojim uvježbanim nastupima i usklađenim čitanjem, vjerujemo, potaknuli svoje vršnjake na čitanje. Dokaz da je natjecanje uspješno prošlo otkriva činjenica da je ljubav prema čitanju spojila brojne sudionike ovog natjecanja koji su, sigurni smo, sklopili nova prijateljstva.

Natjecatelji su dosli u pratnji svojih mentora s ciljem osvojiti što bolje mjesto predstavljajući svoju omiljenu knjigu te čitajući ulomak iz nje. O samome su nastupu odlučivali članovi Prosudbenih komisija.

U mlađoj su kategoriji to bili Gordana Kovačić, Dubravka Pađen Farkaš i Mirna Rustemović te prošlogodišnji pobjednik 6. nacionalnog Natjecanja u čitanju naglas i predstavnik Vukovarsko-srijemske županije Ukë Jahaj u pratnji mentorice, knjižničarke Mirnom Pavić, dok su u starijoj Gordana Kovačić, Robert Raponja i naša Vinkovčanka Sonja Šimić te prošlogodišnji pobjednik Patrik Sivka predstavnik Karlovačke županije.

Kao i prošle godine se mogao pratiti prijenos uživo i glasati putem e-glasovanja za četvrtu nagradu – Nagradu publike.

“Nakon sto je Gradska knjižnica i čitaonica organizirala Gradsko i Županijsko natjecanje u čitanju naglas, veseli smo što smo i na ovom Državnom postigli odlične rezultate. Ponosni smo na sve koji su prošli ovo natjecanje, od školske do državne razine, kao i na one koji su im bili podrška”, poručuje Sonja Šimić voditeljica Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

Podsjetimo, i ove je godine Vukovarsko-srijemska županija imala svoje predstavnike u mlađoj (3., 4. i 5. razred) i starijoj (6.,7. i 8. razred) kategoriji, a koji su odabrani na županijskom Natjecanju koje se održalo u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci 25. listopada.

U mlađoj kategoriji predstavnik je bio Noa Matasović, učenik 3.razreda OŠ Ivana Martinovića iz Štitara, a u starijoj je predstavnica bila Valeria Vidović, učenica 8.razreda OŠ Ivana Meštrovića iz Drenovaca, koja je za svoj nastup dobila posebnu pohvalu Povjerenstva.

Predstavnik VSŽ u mlađoj kategoriji osvojio je 2. mjesto na državnom Natjecanju u Sisku i to pod mentorstvom knjižničarke Marije Klarić Brdarić koja je s nama podjelila svoje oduševljenje.

“Noa je odličan učenik koji je vrlo rano naučio čitati, sa svojih punih 5 godina, oduvijek su ga privlačila slova i čitanje, a najviše voli čitati stripove. Za Natjecanje se odlučio za knjigu Sanje Pilić “Zar baš moram u školu?” i poglavlje “Baš sam sretan” koje govori o zaljubljenosti jednog dječaka. Noa se nije predugo pripremao jer je ovaj tekst, kako je on sam rekao, kao napisan za njega. Pronašao se u svakom retku. Malo smo radili na naglasnom sustavu, ritmu i intonaciji, ali Noi nije bio problem poslušati savjete i primijeniti ih. Noa je svojom srčanošću, zabavnošću i svojim osebujnim karakterom osvojio srca svih prisutnih natjecatelja, mentora i svih ostalih gledatelja. O njegovom će se nastupu još dugo pričati po školama iz Lijepe Naše jer je bio nadasve zabavan”, objasnila nam je njegova mentorica, knjižničarka Marija Klarić Brdarić.

Noa Matasović i Valeria Vidović

Mentorica je, kako kaže, vrlo zadovoljna njegovim nastupom, ali i cjelokupni dojam Natjecanja je izvrstan. Organizacija je bila odlična, druženje i zabava, kulturni sadržaji i novostečena prijateljstva će ostati u lijepom sjećanju.

Donosimo vam rezultate natjecanja u obje kategorije.

Mlađa kategorija
1. mjesto: Fran Bralo (Požeško-slavonska županija) – mentorica: Sanja Komljenović
2. mjesto: Noa Matasović (Vukovarsko-srijemska županija) – mentorica: Marija Klarić Brdarić
3. mjesto: Ema Kefelja (Varaždinska županija) – mentorica: Tatjana Slunjski

Nagrada publike: Fran Bralo (Požeško-slavonska županija) – mentorica: Sanja Komljenović.

Starija kategorija
1. mjesto: Laura Filipić (Međimurska županija) – mentorica: Lidija Toth
2. mjesto: Mihael Miloslavić (Dubrovačko-neretvanska županija) – mentorica: Tanja Galjuf
3. mjesto: Marta Miškić (Šibensko-kninska županija) – mentorica: Jelena Buđanec

Nagrada publike: Laura Filipić (Međimurska županija) – mentorica: Lidija Toth.

Foto Facebook: Nacionalno natjecanje u čitanju naglas