Realizacija već devetog ciklusa programa privikavanja na vodu „Sigurnost na vodi“ započela je danas dolaskom prve skupine mališana na Dvoransko plivalište Lenije, a u ovoj etapi obuku će proći ukupno 120 mališana iz Dječjeg vrtića Vinkovci i Katoličkog vrtića „Eden“.
Tim povodom organizirana je konferencija za medije kako bi se još jednom progovorilo o važnosti ovoga programa, kojemu je cilj djecu završnih skupina vrtića upoznati s vodom kao medijem, osloboditi ih straha od vode, naučiti ih osnovama tehnika plivanja i ronjenja i naučiti ih tehnikama disanja kod plivanja. U ime glavnog pokrovitelja projekta Hrvatskog Crvenog križa i nositelja projekta GDCK Vinkovci govorio je ravnatelj vinkovačkog Crvenog križa Branko Tomić, u ime Grada Vinkovaca Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti, a u ime provedbenih partnera: Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci, Ivana Jurčević iz Katoličkih vrtića „Eden“, Zvonimir Pinter, tajnik Vinkovačkog plivačkog kluba i Marko Šarić iz poduzeća „Periska“, voditelj programa.
Kako se moglo čuti, provedbom programa privikavanja na vodu „Sigurnost na vodi“ na dobitku su svi, a ponajprije djeca koja kroz igru stječu i prva znanja i iskustva u plivanju i ronjenju. To će im sigurno biti poticaj za kasnije bavljenje vodenim športovima ili rekreativno plivanje, a možda, kako je istaknuo Branko Tomić, i za bavljenje humanim zanimanjem spasioca na vodi jer bi ih na to mogao potaknuti i simpatičan dupin spasilac, koji se nalazi na majicama koje će, zajedno s diplomama, po završetku obuke dobiti mali plivači, a koji im poručuje: “Zabavite se i budite na oprezu”.
Tako kroz ovaj program djeca dobivaju zabavu i korisnu obuku, vrtići dodatni sadržaj za mališane, roditelji financijsku olakšicu jer sudjeluju sa samo 1/3 realnih troškova, Vinkovački plivački klub potencijalne nove članove – natjecatelje, Dvoransko plivalište „Lenije“ potencijalne nove plivače – rekreativce, a Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci ispunjenje temeljnih humanitarnih ciljeva: zaštititi život i zdravlje.
Obuku će, kao i do sada, provesti iskusni treneri, članovi Vinkovačkog plivačkog kluba, koji su osmislili djeci prilagođen i zanimljiv desetsatni program. Siguran prijevoz djece od vrtića do bazena i nazad obavit će autobusi vinkovačkog „Poleta“, licencirani za prijevoz djece vrtićkog uzrasta, a uz svaku grupu djece bit će i njihove odgojiteljice.