Brojni naši građani večera su se okupili u Gradskom muzeju Vinkovci na otvorenju prve izložbe nakon popuštanja epidemioloških mjera. Radi se o zanimljivoj izložbi posuda pod nazivom „Novi život starog hrasta“ koja je u naš grad donijela dio kostolačke kulture, a koja će se u muzeju zadržati tek desetak dana.

Izložba „Novi život starog hrasta“prikazuje replike prastarih zdjela kostolačke kulture čiji je razvoj počeo oko 3.250 godina prije Krista, izrađenih u abonosu, hrastu lužnjaku starom više od pet tisuća godina koji je sve do našeg stoljeća bio potopljen ispod naslaga šljunka u vodi Save. Drvo je stoga staro otprilike koliko i kostolačka kultura koje se razvijalo i raslo zajedno s njom. Kostolačka kultura je iznimno zanimljiva jer je prethodila vučedolskoj. Neki konteksti ukrašavanja koje kasnije nalazimo razvijenoj vučedolskoj kulturi su zapravo počeli u kostolačkoj.

„Drvo ima posebna svojstva, iznimno je tvrdo, ima prekrasnu tamnu boju i jako se teško može obrađivati. Drvo je prirodan i rijedak materijal i zato je vrlo skupo, dolazi u ograničenim količinama tako da treba biti vrlo odgovoran s njim, a ovo je izvrstan način da se ono odgovorno upotrijebi jer je to drvo, nakon što je „gledalo“ razvoj kostolačke kulture, dobilo jedan novi život u obliku posuda“, rekao je ravnatelj Muzeja Hrvoje Vulić.

Autor izložbe je Ivo Jelusić. Izradio je posude koristeći stari hrast prema originalnim fragmentima i cijelim posudama i replike posuda koje su napravljene su sto posto vjerne jer su napravljene na osnovu posuda koje se danas čuvaju u muzeju u Sarajevu – izvorne su prema dimenzijama, ali i debljini stijenke. Iskopane su davnih dvadesetih i šezdesetih godina tijekom istraživanja na lokalitetu Pivnica kod Odžaka, a Jelusić ih je radio na temelju crteža i originalnih posuda i u suradnji s arheolozima iz Sarajeva.

„Vrlo zanimljiv koncept i jako mi je drago da ćemo posude ugostiti u našem muzeju, a u Vinkovcima će biti nekih deset dana“, dodao je Vulić.