24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

Novoselski Dom Kulture bio je poprište tradicije i kulture

Više od autora

- vl promo-


U prostorijama Mjesnog odbora Novo Selo održana je 9. Noć folklora u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Ljeskovac.

Sve je započelo kao Memorijal Tomislav Mihin u čast na preminulog člana KUD-a koji je bio i voditelj tamburaškog orkestra, pjevao je u Zboru mladih Župe Bezgrešnog Srca Marijina Vinkovačko Novo Selo. Osim toga bio je i aktivan nogometaš. Memorijal je sada izrastao u puno veću manifestaciju te se sada održava kao Noć folklora.

„Zamislili smo gostovanje šest folklornih skupina, imali bi dvije ukrajinske skupine „Lesja Ukrajinka” iz Osijeka, zatim ukrajinska skupina „Taras Ševčenko” iz Kaniže pokraj Slavonskog Broda. Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Marko Vijavica iz Međugorja, tako da imamo u suštini međunarodnu folklornu večer. Zatim je sudjelovala ženska vokalna skupina Bocanjevčanke iz Belišća, tu je i tamburaški sastav KUD Šumari iz Vinkovaca i muška pjevačka skupina Paorija iz Tordinaca”, rekao je tajnik KUD-a Ljeskovac, Igor Banovac.

Ljeskovac je osnovan 2006. godine, a ovogodišnje izdanje ponudilo je nošnje iz Hercegovine, stoga su posjetitelji imali priliku vidjeti običaje Hrvata iz Bosne i Hercegovine, ali i pjesme i običaje iz Ukrajine te koreografije i plesove iz Slavonije.

„Naš KUD Ljeskovac neumorno radi, trudi se i voli folklor i ovo je njihova noć gdje sa svojim gostima daju jednu vrstu smijeha, zabave i uživanja u našoj tradiciji i povijesti”, rekla je Marija Liščić Drmić, pročelnica Odjela za turizam i kulturu grada Vinkovaca.

Organizatori su istaknuli kako su htjeli manifestaciju održati na otvorenom jer su željeli da ona uđe mještane jer kako kažu, kultura je nešto što nas obilježava, no vremenske prilike im nisu išle na ruku, stoga je i 9. Noć folklora morala biti u zatvorenom.

„Nastojimo promicati naše običaje i kulturu kod mladih osoba jer znamo da je to prije bilo zapostavljeno i da su se oni okretali nekim modernim stvarima poput informatike, sporta i slično, a mi želimo da očuvamo našu tradiciju kroz sviranje i ples. Nadam se da ćemo potaknuti mlade da se više uključe u kulturna zbivanja našeg kraja”, navodi Banovac.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno