13 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Nuštar: Radionica šaranja uskrsnih jaja voskom

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Domu kulture u Nuštru radionicu šaranja uskrsnih jaja voskom jučer je održao Nikola Šuća, predsjednik HSKPD „Seljačka sloga” Nuštar, veliki zaljubljenik i poznavatelj tradicijske kulture i običaja.

Šaranje jaja voskom nekada je bio uobičajeni način ukrašavanja uskrsnih jaja u Šokadiji, a danas su doista rijetki oni koji to rade na ovaj način. Jedan od njih je i Nikola Šuća, kojemu je ovu vještinu prenijela majka. Riječ je o postupku kada se rastopljeni vosak kiščicom ili perom nanosi na površinu jajeta koje se prethodno oboji.

Jaje obojeno jednom bojom zove se šareno jaje, a kada se postupak nanošenja voska ponovi više puta uz namakanje i u druge boje, dobije se višebojno jaje koje se naziva svilopis. Izvorni je naziv, inače, batik, koji je u originalu drevna indonezijska tehnika bojenja tkanina pomoću voska. Ugrijanim tekućim voskom crta se na tkanini odnosno pokrivaju mjesta koja ne žele obojiti, a zatim se tkanine uranjaju u različite boje.

Riječ je o složenoj tehnici koja traži kreativnost, preciznost i vrijeme jer za jedno jaje treba do sat vremena pa i više. Kada se usavrši, trud se doista isplati, a kada je o početnicima riječ, ako sve i nije tako savršeno, u svakom slučaju je jedinstveno i sigurno vrijedno onomu tko je radio.

Šarati se mogu kuhana ili ispuhana jaja s tim da ova druga mogu dugo trajati odnosno onoliko dugo koliko se pažljivo čuvaju. Najbolja su pačja ili guščja, ali se mogu se koristiti i kokošja jaja. Tradicionalno jaja se šaraju na Veliki petak i u obiteljima to je nezaobilazan dio uskrsne tradicije. Voskom šarana jaja doista su dekorativna i lijepa i vrijedna truda koji je u njih uložen.

 

 

 

 

 

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno