Igrano-dokumentarni film „Ispod radara“, film redatelja Stipe Majića Pipe koji govori o hrabrim zrakoplovcima 1. Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, prikazan je danas u dvorani Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci.

Riječ je o filmu koji govori o zrakoplovcima 1. Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek koji su djelovali u samom početku Domovinskog rata i istaknuli se u dostavi hrane i lijekova opkoljenom Vukovaru te izbacivanju tzv. bojler bombi po neprijateljskim položajima u Slavoniji.

1. Samostalni zrakoplovni vod Osijek osnovan u jesen 1991. godine na prijedlog pukovnika Marka Živkovića da se u obrambene svrhe angažiraju tada dostupni sportski i poljoprivredni zrakoplovi. U kratkom vremenu, od poljoprivrednih zrakoplova za zaprašivanje usjeva stvorena je eskadrila koja je građanima Vukovara dostavljala humanitarnu pomoć, a s druge strane borbeno su djelovali improviziranim eksplozivnim napravama na neprijateljske položaje. Noćni letovi iznad neprijateljskih linija, kako humanitarni tako i borbeni, ubrzo su postali uobičajeni, a hrabri zrakoplovci tijekom svojih letova izbacili su sanduke s više od dvije tone pomoći za Vukovar. Nakon tragične pogibije pilota pukovnika Marka Živkovića i Mirka Vukušića tijekom leta 2. prosinca 1991. onemogućene su daljnje aktivnosti osječkog voda te je postrojba demobilizirana u svibnju 1992. godine.

„Zahvaljujem svima koji su došli na projekciju filma, poglavito obiteljima poginulih pripadnika 1. Zrakoplovnog voda. Prilikom snimanja igranih scena za ovaj film, prije godinu dana na aerodromu u Bjelovaru, obuzele su me duboke emocije. Bila je hladna noć, mokra livada, spustila se magla, u mislima sam se vratio u vrijeme kada su ovi hrabri ljudi letjeli prema Vukovaru. Ne mogu vam opisati kakva me je jeza obuzela. Prošao sam pakao Vukovara i Trpinjsku cesti i rekao sam samome sebi: „Bože, njihova hrabrost je nemjerljiva“. Nisu birali, nisu dvojili, nisu posustali. Četvorica ovih heroja dali su ono najviše što su imali, a to je svoj život. Zato nemojmo zaboraviti da ovaj film nije fikcija, nego film istina, što je velika razlika“, poručio je iz Australije Stipe Majić gdje promovira svoj film „Glavu gore ruke na leđa“.