-4 C
Vinkovci
Četvrtak, 9. veljače 2023.

O prednostima i opasnostima virtualnog svijeta

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Dječjem domu Sveta Ana Vinkovci danas je održana interaktivna radionica “Živim život bez nasilja“, usmjerena na sprječavanje različitih oblika nasilja među mladima i nasilja u obitelji, uz izgradnju kulture nenasilja i tolerancije.

Zabavno-edukativni dio druženja najavili su voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber, načelnik PU vukovarsko-srijemske mr.sc. Fabijan Kapular i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je poklonima iznenadio prisutne mališane.

„Zapravo dolazimo na zahtjev djece, rekla su da im je ova tema aktualna, a riječ je o prednostima i opasnostima virtualnog svijeta. Veliko nam je zadovoljstvo što to radimo u sinergiji s Vijećem za prevenciju Grada Vinkovaca i Policijskom upravom vukovarsko-srijemskom te u suradnji s Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca. Virtualni svijet je stvarni svijet, stoga moramo naučiti djecu koji su to zaštiti mehanizmi i kako se zaštiti od potencijalnih opasnosti”, pojasnila je voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber je izjavila.

Napomenula je kako postoji niz stručnih termina za opasnosti s kojima se djeca susreću, poput happy slapping (djeca namjerno fizički napadaju drugu djecu, to snimaju i objavljuju na društvenim mrežama), grooming (odrasli se predstavljaju kao djeca i vrbuju drugu djecu radi zadovoljenja seksualnih potreba) te fishing (neovlašteno prikupljanje osobnih podataka).

Unatoč tomu što je sve veći broj djece i mladih izloženo nasilju preko Interneta, zabrinjava činjenica da i dalje ono nije dovoljno prepoznato kao problem u društvu.

Jedan od razloga zbog kojih ovaj trend nije prepoznat kao zabrinjavajući leži u činjenici da se on događa u virtualnom svijetu. Prije razvoja modernih tehnologija vršnjačko nasilje se događalo na igralištima, u parkovima, na hodnicima škola i bilo ga je moguće puno lakše opaziti i na njega reagirati. Danas se većina toga premjestila u „virtualni svijet“, što ne umanjuje, već naprotiv povećava kompleksnost ovog problema.


Elektroničko nasilje definira se kao svaka zlonamjerna i ponavljana uporaba informacijskih i komunikacijskih tehnologija kako bi se nekome nanijela šteta, odnosno kako bi se najčešće neko dijete ponizilo, zadirkivalo, prijetilo mu se ili ga se zlostavljalo na neki drugi način.

Rizična ponašanja djece i mladih na internetu uključuju i razgovore s nepoznatim osobama, dijeljenje osobnih podataka i informacija poznatim i nepoznatim osobama, uvrštavanje nepoznatih osoba na listu prijatelja, posjećivanje pornografskih sadržaja, zlouporaba intime, uznemiravanje i prijetnja. Osim što navedena rizična ponašanja mogu povećati rizik da dijete ili mlada osoba bude žrtva elektroničkog nasilja, isto tako mogu izložiti dijete ili mladu osobu tome da postane žrtva internet predatora.

Suradnja policije i odgojno-obrazovnih te zdravstvenih ustanova kao i nadležnih državnih tijela te relevantnih organizacija civilnoga društva nužne su za učinkovitu zaštitu djece.

„Drago mi što smo imali priliku napraviti jednu lijepu akciju, uživati u predstavi i spoju institucija koje na najbolji način pokazuju kako raditi pozitivne stvari. Naša policija cijelo vrijeme bdije nad nama i trudi se osigurati nam lijep i siguran život, a suradnja s Dječjim domom Sveta Ana samo je dodatni korak naprijed. Izuzetno mi je drago što je Grad Vinkovci dio ovako lijepog projekta”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Dodaje kako je vršnjačko nasilje jako opasno, a upravo ovakvi projektima žele djecu naučiti komunikaciju putem virtualnog svijeta te im dati zaštitne mehanizme u ruke.

Spomenuti ćemo kako su dječica iz Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci ugostili svoje prijatelje, djecu iz udomiteljskih obitelji te učenike iz vijeća učenika Osnovne škole Josipa Kozarca Vinkovci. U sklopu programa za djecu je izvedena i predstava (DIS)LIKE u izvedbi Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca u kojoj je glavni protagonist predstave mladi YouTuber Psycho Mouse djeci približio dobre i loše strane društvenih mreža te im pomogao da shvate da žrtva cyberbullynga nije sama u tome, da se ne trebaju sramiti to reći, iznijeti, priznati roditeljima, profesorima i, ako je potrebno, obratiti se policiji.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno