O seoskom životu kroz 1500 izložaka

0
1305

ETNOLOŠKI ODJEL VINKOVAČKOG MUZEJA                                                                           Iako Gradski muzej od svog osnutka, 1946., prikuplja i etnološku građu, u početku se nije pridavala velika pozornost etnologiji. Za tradicijske predmete, koji su u Muzej pristigli darovanjem ili otkupom, zapisano je kako pripadaju skupini “primitivnih predmeta”, ali nije obavljena nikakva stručna obrada. 1970. zaposlena je prva etnologinja i od tada se tradicijski predmeti stručno obrađuju. U 72 godine Muzeja etnologija je u istraživačkom, stručnom i znanstvenom smislu zastupljena 43 godine. Etnološka baština Vinkovaca i okolice iznimno je bogata i Etnološki odjel Muzeja danas ima vrijedan fundus i niz dragocjenih predmeta u petnaest zbirki. Etnološki je odjel 50. obljetnicu Muzeja proslavio preseljenjem u preuređeni tavanski prostor zgrade površine od oko 800 četvornih metara, koji je otvoren 28. svibnja, 1996. Prostor je tada u cijelosti namijenjen etnologiji i čine ga otvorena dvorana za stalni postav, površine od 668 kvadrata, smještajni etnološki prostor – čuvaonica, od oko 100 kvadrata, i ured etnologa. Po interijeru podsjeća na šokačku kuću, odnosno veliku sobu dvoranu s brodskim podom i gornjim gredama.                     

Uz središnji multimedijalni prostor, multimediju i kulturološka događanja, publici je zanimljiva životna cjelina, predmeti u prostoru, šokačka soba s inventarom, ugođaj šokačke okućnice s rekonstruiranom gospodarskom zgradom ambarom, paradna seoska kola s posadom, likovna djela, ugođaj građanske sobe s utjecajima grada na selo i obratno. U preostala tri kuta su kutne vitrine s ugođajima radionica, dućana ili izloga s bogatstvom određenih muzealija. U 32 vitrine izložen je izbor različitih tradicijskih predmeta vezanih uz život i kulturu Šokaca, ali i svih doseljenika na ovo područje i manjina koje su na našim prostorima ostavile traga, poput Mađara, Švaba, Srba, Židova, Rusina, Ukrajinaca i drugih.

Voditeljica Etnološkog odjela, Ljubica Gligorević, napominje kako je posljednjih godina otkup predmeta stao, ali da srećom ima donacija. Dodaje i kako je Stalni etnološki postav prošle godine posjetilo više od 3500 posjetitelja, računajući i one koji su bili na 14 događanja održanih unutar središnjeg multimedijalnog prostora, a kao etnologinja je imala više od 60 vođenja kroz Etnološki postav, te dijelom i kroz druge muzejske prostore.