Kontaktirajte nas

Aktualno

O seoskom životu kroz 1500 izložaka

Objavljeno

-

ETNOLOŠKI ODJEL VINKOVAČKOG MUZEJA                                                                           Iako Gradski muzej od svog osnutka, 1946., prikuplja i etnološku građu, u početku se nije pridavala velika pozornost etnologiji. Za tradicijske predmete, koji su u Muzej pristigli darovanjem ili otkupom, zapisano je kako pripadaju skupini “primitivnih predmeta”, ali nije obavljena nikakva stručna obrada. 1970. zaposlena je prva etnologinja i od tada se tradicijski predmeti stručno obrađuju. U 72 godine Muzeja etnologija je u istraživačkom, stručnom i znanstvenom smislu zastupljena 43 godine. Etnološka baština Vinkovaca i okolice iznimno je bogata i Etnološki odjel Muzeja danas ima vrijedan fundus i niz dragocjenih predmeta u petnaest zbirki. Etnološki je odjel 50. obljetnicu Muzeja proslavio preseljenjem u preuređeni tavanski prostor zgrade površine od oko 800 četvornih metara, koji je otvoren 28. svibnja, 1996. Prostor je tada u cijelosti namijenjen etnologiji i čine ga otvorena dvorana za stalni postav, površine od 668 kvadrata, smještajni etnološki prostor – čuvaonica, od oko 100 kvadrata, i ured etnologa. Po interijeru podsjeća na šokačku kuću, odnosno veliku sobu dvoranu s brodskim podom i gornjim gredama.                     

Uz središnji multimedijalni prostor, multimediju i kulturološka događanja, publici je zanimljiva životna cjelina, predmeti u prostoru, šokačka soba s inventarom, ugođaj šokačke okućnice s rekonstruiranom gospodarskom zgradom ambarom, paradna seoska kola s posadom, likovna djela, ugođaj građanske sobe s utjecajima grada na selo i obratno. U preostala tri kuta su kutne vitrine s ugođajima radionica, dućana ili izloga s bogatstvom određenih muzealija. U 32 vitrine izložen je izbor različitih tradicijskih predmeta vezanih uz život i kulturu Šokaca, ali i svih doseljenika na ovo područje i manjina koje su na našim prostorima ostavile traga, poput Mađara, Švaba, Srba, Židova, Rusina, Ukrajinaca i drugih.

Voditeljica Etnološkog odjela, Ljubica Gligorević, napominje kako je posljednjih godina otkup predmeta stao, ali da srećom ima donacija. Dodaje i kako je Stalni etnološki postav prošle godine posjetilo više od 3500 posjetitelja, računajući i one koji su bili na 14 događanja održanih unutar središnjeg multimedijalnog prostora, a kao etnologinja je imala više od 60 vođenja kroz Etnološki postav, te dijelom i kroz druge muzejske prostore.

Aktualno

Oprosti za Božić, dječja predstava koja otkriva veliku tajnu Sjevernog pola

Objavljeno

-

Napisao/la

    129 pregleda
FOTO: Gradsko kazalište Joze Ivakića

Nakon Večeri bosanskog smjehotresa, Gradsko kazalište Joze Ivakića sutra će ugostiti dječju predstavu „Oprosti za Božić”, autorski projekt Katarine Šestić i Josipe Oršolić.

Predstava će sutra biti izvedena dva puta, u 11 i 12 sati, a svi oni koji nisu uspjeli doći do ulaznica, ovu razigranu i poučnu predstavu moći će pogledati ponovno 18. prosinca.

Radnja predstave vrti se oko svađe dviju sestara, mlađe Laure i starije Nore. Naime, mišljenja u vezi otkrivanja Božića nikako im se ne poklapaju. Laura je roditeljima pripremila božićno iznenađenje, a Nora joj odbija pomoći i sudjelovati u pripremi. „To je sve što ćemo vam zasad otkriti, sve koje zanima nastavak neka dođu u vinkovačko kazalište i pogledaju predstavu”, rekla je glumica Katarina Šestić dodavši kako će mališani izvući bitnu pouku iz predstave, odnosno otkrit će im se velika tajna Sjevernog pola koja će ih sigurno iznenaditi.

Predstava traje 35 minuta, namijenjena je djeci od tri godine i starijima, a oni koji čekaju zadnji tren za kupnju ulaznice, sutra na blagajni kazališta morat će izdvojiti 25 kuna.

„Ovo je prva predstava naše kazališne družine „Iglu”, a na daske koje život znače popet će se nove glumačke nade. Dođite nas podržati i razveselite svoju djecu jednom pravom božićnom predstavom”, pozvala je sve Katarina.

Nastavi čitati

Aktualno

Radionicama do osjećaja vrijednosti i pripadnosti

Objavljeno

-

Napisao/la

    135 pregleda

U Vinkovcima je već naveliko zavladao božićni ugođaj, adventski vijenac u središnjem gradskom parku sutra će još jednom zasjati, a blagdanska čarolija ušla je i u Centar za rehabilitaciju „Mala Terezija”.

Svoj su prostor odlučili uljepšati ukrasima koji su sami izradili, a čak tridesetak štićenika i djelatnika zasukalo je rukave i uhvatilo se posla. Izrađivali su adventske vijence od šiblja, raznorazne božićne ukrase koji će krasiti njihove stambene jedinice, a spretno su obrađivali stiropor, gumu, papir.

Rukotvorine za njih imaju posebno značenje jer se kroz kreativnost i izrađivanje povećava i samopouzdanje stanara Centra. „Od kada sam došla na mjesto ravnateljice trudimo se održati što više radionica jer svaka od njih donese posebnu radost u njihove živote i pruži im osjećaj vrijednosti i pripadnosti”, rekla je ravnateljica Centra Marija Lukenda dodavši kako je zbog cijele epidemiološke situacije njihovo kretanje u lokalnoj zajednici ograničeno pa su im upravo radionice kao što je ova alternativa kojom povećavaju kvalitetu života svojih štićenika.

Izrađenim ukrasima prigodno su uredili i prostor u kojemu će za blagdan svetog Nikole održati priredbu u sklopu koje će podijeliti poklon pakete, a isto planiraju i za Božić. Ništa to ne bi bilo moguće bez nesebičnih dugogodišnjih donatora među kojima se posebno zahvaljuju Vukovarsko – srijemskoj županiji. „Zahvalila bih se ovom prilikom svim našim dragim prijateljima i suradnicima koji svojim radom, zalaganjem, angažmanom i darivanjem našim štićenicima omogućavaju što ljepši ugođaj, praznike i blagdane”, zahvalila se ravnateljica Lukenda.

Nastavi čitati

Aktualno

Potpisan ugovor za izgradnju spomen-obilježja “Minsko polje” u Lovasu

Objavljeno

-

Napisao/la

    162 pregleda

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Općina Lovas potpisali su ugovor o sufinanciranju izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen – obilježja stradalim u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj temeljem kojega će biti realiziran projekt „Izgradnja spomen – obilježja „Minsko polje“ u Lovasu.

Ministarstvo će izgradnju spomenika sufinancirati s iznosom od milijun kuna, dok ostala sredstva do ukupne procijenjene vrijednosti u iznosu od 2,2 milijuna kuna treba osigurati u proračunu Općine Lovas.

“Projektna dokumentacija u postupnosti je izrađena i ishođena je građevinska dozvola, a početak realizacije ovog projekta očekuje se tijekom iduće godine, nakon provedbe postupka javne nabave. Izgradnjom ovog spomen – obilježja na dostojan će način biti obilježeno mjesto stradanja Lovaščana na minskom polju, ali i stvoren trajni spomen na stradavanje svih 90 mještana općine Lovas u Domovinskom ratu, koji su život položili na oltar Domovine“, ističu iz Općine Lovas.

Mjesta Lovas i Opatovac su od listopada 1991. godine tijekom srpske agresije i privremene okupacije doživjela veliku tragediju. Posebno stravičnu selo Lovas. Lovas je privremeno okupiran 10. listopada, a Opatovac 14. listopada. Na oltar domovine iz općine Lovas 90 je građana položilo svoje živote od toga ih je 87 iz Lovasa, a troje iz Opatovca.

Najmasovniji zločin počinjen je 18. listopada 1991., kada su pripadnici Teritorijalne obrane i jedinice “Dušan Silni”, koristeći ih kao živi štit, natjerali 51 mještanina Lovasa da na ulazu u selo očiste polje od mina koje je JNA prethodno postavila. Od eksplozije mina stradao je 21 Lovaščanin, a 14 ih je ranjeno.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 60 minuta

HZZO će test na koronu ubuduće plaćati 62 kune

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ubuduće će brzi antigenski test na covid-19 na uputnicu plaćati 62 kune, izvijestili su iz...

Vijestiprije 2 sata

Dajana Barišić i Lena Dretvić uspješne na International Millennial Competition u Osijeku

Tim “Mlade modne dizajnerice” osvojio je 3. mjesto na International Millennial Competition-u iz kreativne industrije u Osijeku.  Modne tehničarke 3.b...

Događanjaprije 3 sata

Drugi adventski vikend uz svijeću mira i koncert grupe Emanuel

Iako je Advent u Vinkovcima 2020. bio sveden na okićeni grad i dugačke redove ispred pojedinih restorana, ovogodišnja manifestacija daje...

Aktualnoprije 16 sati

Oprosti za Božić, dječja predstava koja otkriva veliku tajnu Sjevernog pola

Nakon Večeri bosanskog smjehotresa, Gradsko kazalište Joze Ivakića sutra će ugostiti dječju predstavu „Oprosti za Božić”, autorski projekt Katarine Šestić...

Aktualnoprije 17 sati

Radionicama do osjećaja vrijednosti i pripadnosti

U Vinkovcima je već naveliko zavladao božićni ugođaj, adventski vijenac u središnjem gradskom parku sutra će još jednom zasjati, a...

Aktualnoprije 18 sati

Potpisan ugovor za izgradnju spomen-obilježja “Minsko polje” u Lovasu

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Općina Lovas potpisali su ugovor o sufinanciranju izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen – obilježja stradalim u...

Aktualnoprije 20 sati

Održana konferencija Pametna sela europski koncept razvitka ruralnih područja

U Vukovaru su danas na konferenciji “Pametna sela europski koncept razvitka ruralnih područja” predstavljene mogućnosti koje pruža koncept Pametna sela...

Aktualnoprije 21 sat

U Hrvatskoj 4521 novooboljeli, preminule su 53 osobe

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježen 4521 novooboljeli od koronavirusa, a 53 osobe su umrle, izvijestio je Nacionalni...

Najčitanije