Kontaktirajte nas

Aktualno

Obavljena primopredaja vlasti u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Objavljeno

-

Nakon šesnaest punih godina, Božo Galić odradio je svoj zadnji radni dan u Palači Srijem. Po završetku uvodnog kolegija, pred novinarima je odrađena primopredaja vlasti na kojoj je dosadašnji vukovarsko-srijemski župan uručio pisano izvješće o stanju u Županiji svom nasljedniku Damiru Dekaniću, novoizabranom prvom čovjeku Vukovarsko-srijemske županije na lokalnim izborima 30. svibnja.

„Čestitam novoizabranom županu Damiru Dekaniću te njegovim zamjenicima, Franji Oreškoviću i Srđanu Jeremiću te zahvaljujem kolegi Čurčiću na dosadašnjoj suradnji. Upoznali smo ga sa svim aktivnostima, projektima u tijeku, dali pregled sa svih područja djelovanja te mu predajem dokument u kojem je i financijsko izvješće Županije koja nije u minusu niti je zadužena. Svi ovih godina surađivao sam s Damirom koji je i kao načelnik općine i upravitelj vinkovačke podružnice Hrvatskih šuma pokazao sigurnost, znanje i volju za nastavak uspješnog rada u narednom razdoblju. Ljestvica je visoko podignuta, posebice sa strateškim projektima, očekujem siguran nastavak i da novi župan bude trajniji i uspješniji od mene u što ne sumnjam”, rekao je završno, na kraju četvrtog mandata i šesnaestogodišnjeg upravljanja županijom Božo Galić. Umiroviti se još ne planira. On će, kako doznajemo, u budućnosti dati svoj doprinos realizaciji strateških područja za razvoj ovog kraja s neke druge savjetničke pozicije.

Damir Dekanić službeno je prvi radni dan započeo operativnim sastankom s pročelnicima i čelnicima županijskih tvrtki. Načelno je upoznat sa stanjem, a od ponedjeljka najavljuje individualne razgovore. Dosadašnju suradnju s Božom Galićem ocijenio je dodanom vrijednošću s obzirom na to da je dobro upoznat s brojnim tekućim, završenim i planiranim projektima. Ostavlja mu u nasljeđe, kako je naglasio ogroman posao, a on će ga, uvjerava, nastaviti raditi na najbolji mogući način zahvalivši od srca prethodniku na učinjenom u četiri mandata što je samo potvrda kvalitete, naglasio je.

„Očekujem od svih bivših županovih suradnika, a sada mojih da daju sve od sebe u nastavku posla kako bismo uhvatili još brži i jači tempo za moj prvi mandat. Želja mi je Vukovarsko-srijemsku županiju podići s dna razvojne ljestvice. Teme kojima ću najveću pozornost usmjeriti su gospodarstvo, razvoj i pretpostavke novih i bolje plaćenih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja, a rezultate očekujem u najkraćem mogućem vremenu”, istaknuo je novi vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Promjena će biti i bit će na bolje!

Novi župan je, sukladno političkoj kulturi, najavio za predstojeće razdoblje skeniranje situacije koja će zasigurno rezultirati i nekim promjenama na pročelničkim odnosno čelnim mjestima županijskih tvrtki što je uvriježeno praksi. „Promjena će biti i bit će na bolje, poručio je župan Dekanić.

No prije toga, a s obzirom na to da izborima nije ispunjena zakonska kvota od 5 manjinaca u novom sazivu Županijske skupštine, dopunskim izborima predviđenim za kraj kolovoza odnosno početak rujna, bit će popunjena još tri mjesta vijećnicima iz redova srpske nacionalne manjine, pojasnio je novi zamjenik župana i njihov izabrani predstavnik Srđan Jeremić.

Do konca mjeseca očekuje se konstituiranje Županijske skupšine koja će brojati sada 40 vijećnika, a za koju je Dekanić i danas potvrdio sigurnu većinu s najmanje 21 rukom podrške među kojima su one s liste Nikole Kajkića i Tomislava Panenića što je i više nego dovoljno za miran mandat novom vukovarsko-srijemskom županu.

Aktualno

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Objavljeno

-

Napisao/la

    5 pregleda

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu. Zbog lošeg planiranja prilikom kupnje, pripreme preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti ili nerazumijevanja oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, u Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane, od čega više od 50% u kućanstvima.

Kako bi se povećala informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica, smanjilo bacanje te upozorilo na visoke standarde EU vezane uz sigurnost hrane, u Hrvatskoj se, i u još pet zemalja EU odnedavno provodi i intenzivna edukativna kampanja “EU bira sigurnu hranu”.

Europski sustav sigurnosti hrane najstroži je na svijetu te su još uredbom iz 2009. propisani stroži kriteriji i viši standardi za ocjenu aktivnih tvari pesticida.

Slijedom toga, aktivna tvar etilen-oksid nije dobila produljenje odobrenja u zemljama EU zbog dokazanog štetnog djelovanja na zdravlje te je zabranjena u hrani na području EU. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 85 obavijesti za potrošače o opozivu/povlačenju proizvoda, od čega se u 52 slučaja radilo o etilen-oksidu (oko 61%).

Sigurnost hrane jedno je od prioritetnih područja Hrvatske, što dokazuje i činjenica kako je vlada ove godine povećala sredstva namijenjena ulaganjima u sigurnost hrane i daljnja poboljšanja zdravlja potrošača i javnog zdravlja na 26 milijuna kuna godišnje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    56 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    51 pregleda

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 10. rujna – 28. listopada 2021.

U suradnji s Glazbenom školom Josipa Runjanina, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima ugostio je renomirane glazbenike, Klavirski trio: Marco Graziani, violina, Petar Kovačić, violončelo i Terezija Cukrov, klavir.

Koncert je bio odlično posjećen, a na programu si bili: B. Papandopulo: Papandopulijada u C duru / L. van Beethoven: Trio u Es duru op. 1 br. 1 (Allegro, Adagio cantabile, Scherzo. Allegro assai, Finale. Presto) / A. Dvorak: Trio u e molu, op. 90 „Dumky (Lento maestoso – Allegro quasidoppiomovimento, Poco adagio – Vivace nontroppo – Vivace, Andante – Vivace nontroppo – Allegretto, Andante moderato – Allegretto scherzando – Quasi tempo di marcia, Allegro, Lento maestoso).

 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 7 minuta

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i...

Aktualnoprije 2 sata

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 2 sata

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 3 sata

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 3 sata

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Aktualnoprije 4 sata

VSŽ sa 64 nove pozitivne osobe

Naša županija bilježi 64 nove pozitivne osobe na COVID-19 potvrđenih PCR testiranjem (16 osoba iz Vinkovaca, po 6 osoba iz...

Aktualnoprije 5 sati

vlč. Brkić: Ponovno otkrijmo radost koju nam donosi Isus Krist!

Nadbiskupovim dekretom u okviru redovitih premještaja, župu sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima je 20. kolovoza preuzeo vlč. Mario Brkić....

Aktualnoprije 6 sati

Mjesec knjige i prije 50 godina s istim ciljem

Mjesec knjige počeo je u petak, a trajat će, kako mu samo ime kaže, do 15. studenog. Geslo ovogodišnjeg idanja...

Najčitanije