Nakon šesnaest punih godina, Božo Galić odradio je svoj zadnji radni dan u Palači Srijem. Po završetku uvodnog kolegija, pred novinarima je odrađena primopredaja vlasti na kojoj je dosadašnji vukovarsko-srijemski župan uručio pisano izvješće o stanju u Županiji svom nasljedniku Damiru Dekaniću, novoizabranom prvom čovjeku Vukovarsko-srijemske županije na lokalnim izborima 30. svibnja.

„Čestitam novoizabranom županu Damiru Dekaniću te njegovim zamjenicima, Franji Oreškoviću i Srđanu Jeremiću te zahvaljujem kolegi Čurčiću na dosadašnjoj suradnji. Upoznali smo ga sa svim aktivnostima, projektima u tijeku, dali pregled sa svih područja djelovanja te mu predajem dokument u kojem je i financijsko izvješće Županije koja nije u minusu niti je zadužena. Svi ovih godina surađivao sam s Damirom koji je i kao načelnik općine i upravitelj vinkovačke podružnice Hrvatskih šuma pokazao sigurnost, znanje i volju za nastavak uspješnog rada u narednom razdoblju. Ljestvica je visoko podignuta, posebice sa strateškim projektima, očekujem siguran nastavak i da novi župan bude trajniji i uspješniji od mene u što ne sumnjam”, rekao je završno, na kraju četvrtog mandata i šesnaestogodišnjeg upravljanja županijom Božo Galić. Umiroviti se još ne planira. On će, kako doznajemo, u budućnosti dati svoj doprinos realizaciji strateških područja za razvoj ovog kraja s neke druge savjetničke pozicije.

Damir Dekanić službeno je prvi radni dan započeo operativnim sastankom s pročelnicima i čelnicima županijskih tvrtki. Načelno je upoznat sa stanjem, a od ponedjeljka najavljuje individualne razgovore. Dosadašnju suradnju s Božom Galićem ocijenio je dodanom vrijednošću s obzirom na to da je dobro upoznat s brojnim tekućim, završenim i planiranim projektima. Ostavlja mu u nasljeđe, kako je naglasio ogroman posao, a on će ga, uvjerava, nastaviti raditi na najbolji mogući način zahvalivši od srca prethodniku na učinjenom u četiri mandata što je samo potvrda kvalitete, naglasio je.

„Očekujem od svih bivših županovih suradnika, a sada mojih da daju sve od sebe u nastavku posla kako bismo uhvatili još brži i jači tempo za moj prvi mandat. Želja mi je Vukovarsko-srijemsku županiju podići s dna razvojne ljestvice. Teme kojima ću najveću pozornost usmjeriti su gospodarstvo, razvoj i pretpostavke novih i bolje plaćenih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja, a rezultate očekujem u najkraćem mogućem vremenu”, istaknuo je novi vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Promjena će biti i bit će na bolje!

Novi župan je, sukladno političkoj kulturi, najavio za predstojeće razdoblje skeniranje situacije koja će zasigurno rezultirati i nekim promjenama na pročelničkim odnosno čelnim mjestima županijskih tvrtki što je uvriježeno praksi. „Promjena će biti i bit će na bolje, poručio je župan Dekanić.

No prije toga, a s obzirom na to da izborima nije ispunjena zakonska kvota od 5 manjinaca u novom sazivu Županijske skupštine, dopunskim izborima predviđenim za kraj kolovoza odnosno početak rujna, bit će popunjena još tri mjesta vijećnicima iz redova srpske nacionalne manjine, pojasnio je novi zamjenik župana i njihov izabrani predstavnik Srđan Jeremić.

Do konca mjeseca očekuje se konstituiranje Županijske skupšine koja će brojati sada 40 vijećnika, a za koju je Dekanić i danas potvrdio sigurnu većinu s najmanje 21 rukom podrške među kojima su one s liste Nikole Kajkića i Tomislava Panenića što je i više nego dovoljno za miran mandat novom vukovarsko-srijemskom županu.