Grad Vinkovci se i ove godine pridružuje obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođene djece nastojeći pridonijeti jačanju svijesti o problemu prijevremenog rađanja te kontinuirane potrebe poboljšanja liječenja i njege prijevremeno rođene djece. Tako su večeras lampe u središnjem gradskom parku zasvijetlile ljubičastom bojom.

Svjetski dan prijevremeno rođene djece obilježava se od 2011. godine, 17. studenog, a inicirala ga je Europska zaklada za brigu o novorođenoj djeci (EFCNI) skupa s ostalim zakladama iz svijeta. EFCNI predstavlja roditelje i stručnjake dvadeset europskih zemalja, a cilj joj je osiguranje poboljšanja dugoročne njege prijevremeno rođene djece kao i one rođene bolesne te pružanja podrške njihovim obiteljima.

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće, a postotak prijevremenih poroda u Europi kreće se u prosjeku 7,1%, što je više od pola milijuna prijevremeno rođene djece svake godine. U većini zemalja broj prijevremenih poroda raste i godišnje se prijevremeno rodi oko 15 milijuna djece, a 1,1 milijun prijevremeno rođene djece umre od komplikacija vezanih uz prijevremeno rođenje, a njih više od tri četvrtine moglo bi se spasiti ukoliko bi se majkama i djeci omogućio pristup kvalitetnoj njezi i lijekovima.

Obilježavanjem ovoga dana želi se podići svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovih roditelji susreću. Dosad se ovaj dan obilježavao kroz različite aktivnosti, od edukacija, pa sve do osvjetljavanja građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje.

Na poziv Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“ obilježavanju Međunarodnog dana pridružuje se i Grad Vinkovci javnom rasvjetom u ljubičastoj boji na središnjoj stazi u parku na Trgu Bana Josipa Šokčevića.

U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno sedmero djece svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina.

Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je i niz od 10 dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira 1 prijevremeno rođeno dijete od 10 rođenih.