U Rokovcima je danas održan središnji program povodom 29. obljetnice osnivanja 109. brigade ZNG Vinkovci, pod visokim pokroviteljstvom ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, a u organizaciji Udruge ratnih veterana 109. brigade i Općine Andrijaševci.

109. brigada bila je prva pričuvna brigada ustrojena u Republici Hrvatskoj. Ustrojena je u tadašnjoj Općini Vinkovci, a njezini su pripadnici bivši pripadnici teritorijalne obrane koji su prošli vojnu obuku kroz obuku pojedinaca, postrojbi i zapovjedništava. Uz pripadajuće oružje koje je bilo nedostatno, uz obučenost njezinih pripadnika da se obrani i uspostavi neovisna država Hrvatska, 109. brigada odigrala je povijesnu ulogu u zaustavljanju neprijatelja na ovim prostorima i omogućila Republici Hrvatskoj da naoruža i obući svoje oružane snage i oslobodi sve dijelove svog prostora i konačno dočeka povijesni san o svojoj neovisnosti.

Osnovana je 28. svibnja 1991. godine s 1800 pripadnika, pokojom automatskom puškom  i puškom M-48, šakom streljiva te je domoljubljem i hrabrošću prkosila daleko jačem neprijatelju. Bojišnica brigade bila je duga 70 kilometara i bila je naslonjena na granicu sa Srbijom pa je brigada držala zaključana vrata Hrvatske. Do kraja 1991. godine imala je 4000 pripadnika. 

Vijence ispred spomenika poginulim braniteljima u centru Rokovaca, prvo su položili su i svijeću zapalili obitelji i rodbina poginulih i nestalih branitelja, zatim izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade RH  saborski zastupnik Dražen Milinković, izaslanik ministra branitelja umirovljeni brigadir Filip Aračić, izaslanstvo 109. brigade, Vukovarsko – srijemske županije, Općine Andrijaševci, gradova Vinkovci i Otoka, Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić” Vinkovci i Udruge veterana 122. brigade iz Đakova.

Okupljenima su svoje pozdravne riječi uputili načelnik Općine Andrijaševci Damir Dekanić, predsjednik Udruge ratnih veterana 109. brigade Jakov Milanović – Brada, župan Božo Galić, umirovljeni brigadir Filip Aračić te saborski zastupnik Dražen Milinković.

Prisjetili su se 202 poginula pripadnika, 24 nestala i više od 600 ranjenih, kao i dana kada su pripadnici 109. brigade ostavljali svoje najmilije, svoj posao, svoj kućni prag i odlazili braniti svoju grudu, svoj zavičaj i svoju domovinu.

Molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje, kao i misu zadušnivu u crkvi sv. Roka predvodili su domaći župnik vlč. Đuro Blumenšajn i prečasni mons. Tadija Pranjić.