6 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Obilježena 31. obljetnica stradanja Bogdanovaca, u obrani sela poginula 133 branitelja

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Svetom misom zadušnicom u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulim, ubijenim i nestalim mještanima, obilježena je 31. obljetnica teškog stradanja Bogdanovaca u Domovinskom ratu.

U obrani Bogdanovaca sudjelovalo je oko 200 branitelja, a svoj život je izgubilo ukupno 133 branitelja i civila od kojih je 89 mještana. Bili su zadnji štit obrane grada, a nakon pada Bogdanovaca, sedam dana kasnije pao je i Vukovar.

„I danas tragamo za našim nestalima i dan danas majke tragaju za svojim sinovima, a prošla je 31 godina. Vjerujem kako ćemo pronaći svoje nestale da njihovi najmiliji mogu konačno s mirom u duši upaliti svijeću za svoje preminule”, istaknuo je načelnik Općine Bogdanovci, Marko Barun.

Zapovjednik obrane, Ivan Matković Lasta, rekao je kako je zapravo pakao u tom mjestu počeo tek nakon 10. studenoga, budući da su nakon okupacije počinjeni brojni zločini. Izrazio je nezadovoljstvo što institucije nisu odradile svoj posao uz nadu kako će mladi naraštaji pokrenuti procese zbog zločina počinjenog u tom mjestu.

„S ovim odmakom vidim veličinu onoga što su devedesetih godina napravili hrvatski branitelji. Mi smo zaglavni kamen bez kojeg ove naše kuće ne bi bilo“, kazao je Matković.

Kod Spomen obilježja vijence su položili i svijeću upalili, uz članove obitelji poginulih i nestalih Bogdanovčana, njihovih suboraca i prijatelja, predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, državna izaslanstva te izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Kao izaslanik predsjednika Vlade RH u Bogdanovcima je danas bio i ministar obrane Mario Banožić koji je napomenuo kako postoje mjesta koja su svojom žrtvom u Domovinskom ratu postala mjesta koja svojim značenjem, svojom simbolikom nadilaze svoju stvarnu veličinu.

Jedno u tragičnom nizu mjesta koja su bolno usječena u kolektivno hrvatsko sjećanje su Bogdanovci, mjesto koje se oduprlo daleko nadmoćnijem neprijatelju. Oni su svojom žrtvom svjedočili kako je sloboda skupa, kako slobodu nitko ne daruje i kako obični ljudi izloženi zlu postaju junaci; primjeri, uzori. Na nama je da ih nikada ne zaboravimo, jer u zaboravu junaci drugi put umiru, a uspomene blijede i nestaju!“, poručio je ministar Banožić i dodao kako nas njihovi primjeri, životi i žrtve obvezuju za daljnji doprinos sadašnjosti i budućnosti jedine nam domovine Hrvatske.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno