18 C
Vinkovci
Utorak, 6. lipnja 2023.

Obitelji Pastor noćas izgorio stražnji dio kuće; potreban građevinski materijal

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Veliki požar sinoć je zahvatio dvorišni dio obiteljske kuće Pastor u Borinačkoj 61.

Vlasnik Željko pretpostavlja da je uzrok u pušnici koju je naložio pola sata prije nego se, pospješena vjetrom, proširila na dvorišne prostorije i stražnji dio obiteljske katnice s dnevnim boravkom i spavaćom sobom u kojoj je spavao sin.

“To je u tri minute s udaljenosti od devet metara došlo do prozora zahvativši stiropor od fasade koji je buknuo. Nisam ovo nikada doživio. Oko 20.30 sinoć, ložio sam vatru u pušnici udaljenoj oko devet metara. Nesreća se valjda dogodila u sekundi. Pretpostavljam da je vjetar raspirio vatru, uhvatilo šupu i sve je ondje izgorjelo u tri minute. Pola sata prije, obišao sam pušnicu, sve je bilo u redu, ušao sam u kuću večerati i osjetio neki dim, izašao van, ono gori”, prepričava Željko svoju noćašnju kalvariju.

Iako su u kući bili supruga, sin i on, na svu sreću, nitko nije stradao, a to je sada najvažnije. Odmah su pozvali vatrogasce koji su požar gasili više od tri sata, kaže vlasnik koji je uz pomoć susjeda i obitelji vatru do dolaska vatrogasaca gasio ‘amperima’.

Danas je smiren jer, kaže, važno je da nisu zaspali i da su svi na broju, a glava na ramenima.

Odmah je na mjesto događaja stigao i zamjenik gradonačelnika Josip Romić koji je u razgovoru s vlasnikom i suprugom ponudio pomoć Grada Vinkovaca kako bi se obitelji što prije pomogla sanirati velika materijalna šteta.

“Čim sam saznao da je došlo do požara u kući na Borincima, došao sam obići obitelj Pastor i ponuditi im pomoć koliko god je u našoj mogućnosi. Za ovakve nesretne događaje uvijek imamo rezervirana sredstva u proračunu. Nažalost, slično se dogodilo i prošle godine kod obitelji Kedmenec, kada su se uz Grad angažirali svi dobri ljudi. Naši Vinkovčani poznati su po tome da će pomoći svakome koga zadesi neka nesreća”, rekao je u razgovoru s obitelji.


Od jutros, u dvorištu traje radna akcija raščišćavanja požarišta. Takvi su Vinkovčani. Tridesetak prijatelja i susjeda priskočilo je noćas u pomoć i radi se punom parom. Među njima Velimir Slavić.

“Sinoć sam rekao uplakanoj susjedi, jeste svi izašli iz kuće. Kaže: jesmo! E to je najvažnije, ostalo ćemo sve zajednički popraviti. Kuća kao kuća će se napraviti, bitno da su svi živi i neozljeđeni. Možemo i moramo pomoći našim susjedima i neće ostati na ovome nego ćemo se organizirati i pomoći im, i financijski i fizički, u obnovi kuće. Ima nas, dobro smo organizirani”, kaže jedan od prvih susjeda.

Svi su ovdje kao jedan složni pomoći obitelji Pastor koju je snašla nevolja.

Iako oka nije sklopio, Željko je danas od srca zahvalan svojim susjedima, svim Borinčanima koji su od jutros tu, posebno, kaže, njegovom Nikoli Peruliću i svim dečkima koji vrijedno rade.

“Hvala i Gradu i dogradonačelniku koji je odmah došao i ponudio nam pomoć, ljudima koji zovu, župniku i Župi. Puno će mi značiti materijal za prvu ruku”, poručuje Željko.

Ljudskost se opet pokazala jačom od svake nesreće.

“Apeliram na sve koji su u mogućnosti pomoći ovoj obitelji, ponajprije u građevinskom materijalu, jer to je sada najneophodnije”, poziva Josip Romić.

Već u ponedjeljak naći će se u 8.30 u Gradu s konkretnim potrebama, a do tada će popisati štetu i napraviti troškovnik kako bi se što prije započela obnova oštećenog objekta, najavio je zamjenik gradonačelnika.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno