Nakon petnaest godina rada, četiri izvrsna studijska snimka i fluidnog miješanja njihove jedinstvene glazbene stvarnosti nazvane post jazz, prekomurski čarobnjaci Štefan Kovač-Marko banda ili kraće ŠKM banda vraćaju se sa svježim materijalom.

Ako je prethodni album “Panoptikum” bio obilježen etnografski obojenim akustičnim pejzažima, kvartet se na petoj ploči ponovo okreće sirovom, tvrđem zvuku karakterističnim za njihovo ranije kreativno razdoblje.

Središnja uloga u složeni skladbama pripada gitarama, a čvrsta i fleksibilna ritam sekcija povezuje zvukove banda sa konteplativnom, tihom melankolijom u naglašenoj cjelini. S “nouvim sadom/svježim voćem” snimljenim uživo u Ljubljani  i Gornjoj Radgoni, ŠKM banda izražava širok raspon raspoloženja i dojmova, od tihih romantičnih uzdaha do frenetičnih šumova i ekstatičnog bijesa – kao nemiran san, koji vas još dugo po žestokom buđenju nakon zadnje dvije pjesme “Bejli”, ne pusti iz klina.

Album je objavljen u suradnji dviju nezavisnih etiketa Kapa Records i GBTM Records. Dostupan je u CD formatu i svim platformama za online streaming te na Bandcampu.

ŠKM banda su: Iztok Koren (gitara), Matija Sušec (gitara), Jernej Koren (bas, synth) i Jernej Sobočan (bubanj).

Snimatelji albuma su Dario Solenicki i Jure Vlahovič koji se pobrinuo i za miks dok je mastering potpisao Gregor Zemljič. Za ovitak albuma pobrinula se Urša Alič.

ŠKM banda: nouvi sad, 2019. | Artwork: Urška Alič

Popis pjesama:
  • Puščava
  • Romantični
  • Brina
  • Avgust
  • Bejli