Ministrica najznačajnijeg gospodarskog područja u Hrvata Nikolina Brnjac mišljenja je da bi ovogodišnja turistička sezona mogla biti bolja od prošlogodišnje, naravno uz pridržavanje epidemioloških mjera te povećanjem procijepljenosti turističkih djelatnika i opće populacije. Istog je mišljenja i direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

„Poučeni iskustvom od prošle godine i pripremama koje smo napravili zajedno s turističkim sektorom i svim turističkim dionicama, sve do cijepljenja turističkih djelatnika, što smatramo prvim prioritetom, vjerujem da bi ova sezona mogla biti prilično dobra”, poručila je ministrica Brnjac.

Prema njenim riječima turistički sektor izuzetno je zainteresiran za cijepljenje protiv koronavirusa. Pristigli podaci govore da je gotovo 70 % turističkog sektora spremno i voljno cijepiti se. Ministrica je ocijenila da bi HZZJ trebao uključiti i dodatne količine cjepiva za turistički sektor. Važno je i što je Hrvatska još 1. travnja jasno definirala uvjete i kriterije za ulazak u zemlju, ističe Brnjac.

Direktor Hrvatske udruge turizma poručuje kako iz današnje perspektive očekuje da će ovogodišnja sezona biti puno bolja od prošlogodišnje. „Hoće li biti bolja za 10 ili 20 %, teško je u ovom trenutku prognozirati. Prema najavama s naših najznačajnijih tržišta očekujem jako dobru glavnu sezonu i posezonu. To nas može razlikovati od lanjskih brojeva jer smo prošle godine 18. kolovoza naprosto stali i bili na crvenoj listi”, kazao je Ostojić i dodao da puno očekuje od zelenog certifikata, ali i da se epidemiološka situacija u posljednje vrijeme znatno poboljšava.