14 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Od 1. siječnja minimalna studentska satnica od 29,30 kuna

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Povećanjem minimalne plaće došlo je do promjena i za studente koji, uz studij, povremeno ili stalno rade. Od prvog siječnja minimalna satnica s trenutne od 26,56 raste na 29,30 kuna, prenosi Večernji.hr.

Satnica za studente vezana je uz prosječnu plaću, a izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće podijeli sa 160. Podsjetimo, Vlada je 28. studenog donijela odluku da minimalna bruto plaća u novoj godini poraste s 4250 na 4687,50 kuna.

Studenti najčešće traže i biraju poslove koji su bolje plaćeni, no preferiraju i poslove koji su usklađeni s njihovim područjem studiranja. „Podržavamo usklađivanje minimalne studentske satnice s bruto minimalnom plaćom u Hrvatskoj jer smatramo da studentski rad treba biti adekvatno plaćen i vrednovan“, rekla je Sonja Nidogon Višnjić, voditeljica Student servisa Studentskog centra Varaždin.

U zagrebačkom Student servisu napominju da trenutačno u ponudi imaju najviše poslova u ugostiteljstvu, trgovinama, nude se administrativni i skladišni poslovi, fizički poslovi, poslovi promidžbe i marketinga, navodi Večernji.hr. Studenti s kojima su razgovarali kažu da je velik broj poslodavaca i dosad „zaokruživao“ iznos satnice na 30 kuna.

Najbolje su plaćeni predavači u školama i oni koji pružaju usluge instrukcija, dizajneri web stranica i programeri koji za sat vremena posla zarade često i preko  50 kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno