19 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Od najcrnjih prognoza do prvih Tinovih koraka u 2022.

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Bila je ovo godina Tina Brankovića.

Nakon najcrnjih, obeshrabrujućih prognoza da nikada neće stati na svoje noge, prve dvije operacije stopala i nekoliko kompleta ortoza za noć i dan učinile su da naš mali sugrađanin samostalno stane na svoje, ne u potpunosti stabilne, ali ortozama fiksirane noge.

Svojoj obitelji podario je božićno čudo, a njegova majka Vita potvrdit će kako je to dijete snagom svoga duha, pravo pravcato čudo.

Ono što je uz bolest rijetke artrogripoze teška strana priče je novac, cijena koštanja skupog liječenja u inozemstvu kojeg su redom omogućili samo dobri ljudi. S ciljem prikupljanja donacija otvoren je na Tinovo ime kunski i devizni račun. Prva procjena troškova liječenja u svibnju 2021. bila je 100 000 eura. Danas Brankovići nisu sigurni hoće li to biti dostatno s obzirom na to da je u ovoj godini samo za troškove Tinovog liječenja, u dječjoj ortopedskoj klinici u njemačkom Aschau, s računa potrošeno preko 36 000 eura, bez troškova puta, smještaja i hrane. Dok je prošle godine pregled kod liječnika koštao 100 eura, ove se godine udvostručio. Sveopća kriza izmijenila je i cjenik zdravstvenih usluga, a o skupoći smještaja za vrijeme boravka u Njemačkoj da ne govorimo. Čak četiri kopleta ortoza promijenio je u samo nekoliko mjeseci, što zbog rasta noge, što zbog krvavih žuljeva jer mu nisu odgovarale.

Ipak, sretni što se bliži kraj godine, Brankovići će konačno za blagdane malo predahnuti, u krugu obitelji, bez bolnica, liječnika, vježbi. Tin je, na ortozama, ali radostan okitio bor i divi se čudu.

Superjunak je ovo dijete i njegovi roditelji, a tek su na početku borbe do samostalnog hoda kroz život bez lažne nade kako će ozdravljenje biti konačno. Želja im je, kažu, pripremiti ga, koliko toliko, za samostalan život, kada jednoga dana njih ne bude.

„Za ovaj Božić imamo istu želju – sretne Tinove korake, da ga ipak negdje u nekoj budućnosti vidimo kako trči bez utega na nogama, slobodan i sretan”, poručuju roditelji Branković zahvalivši svima koji su se upisali u 11 000 pratitelja njihove Facebook stranice, znanim i neznanim donatorima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno