21 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Odlični Riccardo Staraj novi album najavljuje spotom Politička kuhinja

Više od autora

- vl promo-


Novi album ‘Kako stoje stvari’ Riccarda Staraja i njegovog Midnight blues banda, kojeg osim vokaliste i lidera benda Riccarda Staraja čine basista Vedran Ružić, gitarist Marko Sedlak, bubnjar Edi Lazarić i truba Josip Rubinić, nedavno je ugledao svjetlo dana!

‘Kako stoje stvari’ je album na kojem se nalaze četiri nove skladbe, dok je ostalih šest snimljeno unazad nekoliko godina, no nikada nisu objavljene niti na jednom nosaču zvuka.

Dvije skladbe su na talijanskom jeziku s obzirom da je Staraju talijanski drugi jezik. Pjesma U ‘Stolici ljubavi’ blues je standard otpjevan na hrvatskom jeziku. To je ujedno i jedina otpjevana skladba na albumu, dok su ostale skladbe karakteristična Starajeva ekspresivna lirika na podlozi blues, blues rock i jazz glazbe.

Albumom se proteže nekoliko tematika od kojih je najčešća ona socijalna, možemo reći politički  društveno angažirana.

Otuda ovaj album i vuče svoj naslov ‘Kako stoje stvari’, po istoimenoj pjesmi koja jasno progovara o problemima čovječanstva od onih ekoloških, socijalnih, rasnih, klasnih, pa sve do religijskih. Na nju se nadovezuje nova stvar ‘Biti prvi’ u hip hop maniri, te odlična pjesma ‘Političari’ koja progovara o političkoj zbilji ‘iz prve ruke’, dakle one o našoj zemlji.

Starajev kritičan i originalan pristup umjetnosti niti na ovom albumu nije izostao. Album na neki način pomalo ublažavaju pjesme ljubavne tematike kao što su ‘Ponoćni blues’ i ‘Non sono propio io’, dok ‘Verso la strada’, ‘Blues mojih srednjih godina’ i ‘New York’ oslikavaju autorovu intimnu stranu. To su pjesme u kojima iskreno bez predrasuda i kočnica progovara o sebi i viđenju svijeta kroz prvo lice. Upravo je pjesma ‘New York’ ‘putovanje unutar sebe ulicama i kvartovima Manhattana’.

Opčinjenost blues glazbom i poezijom itekako je primjetna na albumu, no i naznaka da Staraj, osim što na nastupima izvodi i mnoge blues covere velikana kao što su John Lee Hooker, The Doors, The Rolling Stones, The Blues Brothers, Buddy Guy i Muddy Waters, pomalo prelazi i u pjevanje na standardnom hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku.

Svojevrsni dodatak albumu je spot ‘Politička kuhinja’ koji je na neki način spoj s prošlim albumom ‘Midnight Man’ na kojemu se ova skladba i nalazi, no tematski se itekako veže s novim albumom.

Autori spota su Ira Tomić & John Kardum, dakle ista ekipa koja je snimila prvi spot benda, glasoviti ‘Midnight Man’.

Spot za pjesmu Politička kuhinja’ pogledajte u nastavku.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno