24 C
Vinkovci
Nedjelja, 22. svibnja 2022.

Održane radionice pripreme za apliciranje za dodjelu sredstava, udruge dobile sve potrebne informacije

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
U svrhu pružanja potpore i savjeta za pripremu što kvalitetnijeg projektnog prijedloga, Grad Vinkovci organizirao je edukativne radionice koje su danas održane u Gradskom kazalištu Joza Ivakić. Odaziv je bio i više nego dobar.

Ante Lovrić, predsjednik Konjičkog kluba Satir, smatra kako ovakve radionice jako puno pomažu, osobito udrugama koje ne postoje dugo i koje se suočavaju s brojnim problemima koje ni sami ne razumije. Puno je procedura, pravilnika i zakona koje je potrebno pratiti. „Radionice uvelike poboljšavaju razumijevanje natječajne dokumentacije i samo apliciranje projekata na natječaja. Mi već 18 godina provodimo program terapijskog jahanja, korisnika je jako puno i nećemo izmišljati toplu vodu pa idemo dalje s terapijskim jahanjem i jahačkim aktivnostima”, kazao nam je Lovrić.

Bio je Lovrić danas jedan od brojnih predstavnika udruga koji su se odazvali na informativnu radionicu namijenjenu svim udrugama, udrugama proisteklim iz Domovinskoga rata, ustanovama, zakladama te drugim pravnim osobama čija temeljna svrha nije stjecanje dobiti. Na sva pitanja spremno je odgovarala pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković pojasnivši kako je 21. siječnja raspisan natječaj za financiranje spomenutih udruga. Rok za dostavu prijava je 21. veljače.

„Mi smo s ovim radionicama krenuli ranije, prije situacije s koronom, no u posljednje vrijeme nismo ih bili u mogućnosti provoditi. Udruge želimo uputiti u pravila i uredbe koja se moraju poštivati prilikom podnošenja prijava, kako bi olakšali i njima i nama te dobili što više kvalitetnih programa i projekata”, pojasnila je Vinković i dodala kako je pri gradskom vijeću nedavno osnovan i Odbor koji se između ostalog bavi i mladima jer će ubuduće biti stavljen dodatan naglasak na programe koji se tiču mladih i participacije mladih.

„Udruge koje okupljaju mlade pozvane ovom prilikom da zajedno definiraju koja su to područja i koji su to programi i projekti koje mladi žele da Grad su/financira, a kako bi se implementirali u buduće natječaje. Želimo da nam mladi kažu kakav grad žele i da ih uključimo u procese odlučivanja. U planu je održavanje još jednog sastanka s udrugama koje će isključivo okupljati mlade od 15 do 30 godina. Dobrodošle su i neformalne skupine mladih”, rekla je.

Do sada je Grad financirao oko 40 udruga, a odaziv na radionice je jako dobar. Važno je spomenuti i kako su našim građanima na raspolaganju i nakon radionica, za sva pitanja i nejasnoće.

Održana je potom i druga radionica, namijenjena udrugama te pravnim i fizičkim osobama s različitim programima iz područja kulture i tehničke kulture. Marija Liščić Drmić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam, rekla je kako je jedan od glavnih ciljeva ostvariti interakciju s vinkovačkim udrugama. Objavljen je i Javni poziv za dodjelu financijskih potpora programima u području kulture i tehničke kulture grada Vinkovaca za 2022. godinu.

„Želimo ukazati na potencijalne pogreške i propuste, dobiti od njih povratnu informaciju, saznati kako im pomoći, što im možemo pojasniti, ali ih i uputiti na nove zakonske regulative, sve kako bi zajednički ostvarili neke ciljeve”, istaknula je pročelnica.

Na večerašnjim radionicama bio je i gradonačelnik Ivan Bosančić. I on je istaknuo zajedničku želju vladajućih i građana – omogućiti lakše provođenje projekata, da prijave budu prihvaćene na adekvatan način te pomoći udrugama lakše provesti prijave, ali i pravdati sredstva na kraju godine. „Početak je godine i smatram da je dobro da dobiju sve potrebne informacije za programe koje prijavljuju na natječaje koji se financiraju iz našeg proračuna, a dat ćemo im i potporu kroz sve europska sredstva koja će uspjeti ostvariti kroz prijavu projekata”, kazao je Bosančić i dodao kako to već rade kroz Agenciju i odjele.

Pozvao je još jednom sve udruge da im se slobodno obrate u bilo koje doba dana, jer zajedničkim snagama najbolje mogu postići ciljeve koje su zamislili.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno