23 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Odzvonilo je lažnim certifikatima i diplomama

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

U Zagrebu je, kao i u drugih 45 gradova, održan globalni Cardano summit gdje je predstavljen novi hrvatski kripto startup Blockademia.

Aplikacija istog imena koristi Cardano tehnologiju i omogućava decentralizirani sustav za provjeru autentičnosti dokumenata. Osigurava trajnu, nepromjenjivu i sigurnu pohranu dokaza o autentičnosti bilo kojeg izdanog dokumenta te omogućava brzu i jednostavnu provjeru izdanih diploma, certifikata i drugih isprava, piše Poslovni dnevnik.

Navedeni projekt pripremali su godinu dana, a došlo je vrijeme uključiti i javnost. Radi se o domaćem startupu koji kreće u prodaju tokena na Cardano blockchain tehnologiji, a klijenti su im ustanove, laboratoriji, razne kompanije te tijela državnih i gradskih uprava koje izdaju dokumente.

“Blockchain je zapravo jedna informatička mreža, raširena na tisućama međusobno neovisnih računala širom svijeta, koja je zaštićena jakom enkripcijom i drugim tehnologijama. Jednom zapisan podatak na blockchain trajan je, javno dostupan i nepromjenjiv, jer nijedna osoba ili organizacija nema mogućnost brisati/ mijenjati te podatke. Pokrenuti startup vezano uz blockchain, pa rekao bih, uz standardne izazove koje morate riješiti, poput formiranja kompetentnog i ozbiljnog tima – a tu smo zaista jaki – i dobar community poput Cardano zajednice, vjerojatno je lakše doći do potrebnih sredstava nego klasičnim putem. Do kraja iduće godine očekujemo Blockademiju potpuno operativnu na mainnetu. A dalje nema granica, idemo u cijeli svijet. Cilj nam je oblikovati svijet istinom”, zaključuje Kramarić za Poslovni dnevnik.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno