Glas potrošača Vukovarsko-srijemske županije ističe najbitnijim pomake u pružanju javnih usluga koje su, po njihovoj ocjeni unazad petnaestak godina, uspjeli lokalno podići na višu razinu. Nije idealno, no prihvatljivije je u odnosu na ranije, ističe Nikola Kaselj.

„Sasvim sigurno da su javne usluge kod nas – od odvoza smeća, distribucije plina i vode na jednoj primjerenoj razini. Problem je onih ugovora ili poslova koji se obavljaju izvan naše županije, a u nadležnosti su institucija države – Hamfe, Here, Hakoma. Telekomunikacije odnosno mobilni operateri su rak rana kada je riječ o ostvarivanju prava,” navodi Kaselj najčešće probleme koje Udruzi prijavljuju građani tražeći zaštitu u svojstvu potrošača.

Ohrabruje prijedlog Nacionalnog programa zaštite potrošača za razdoblje do 2024. godine, upućen u saborsku proceduru. Strateški dokument ide u smjeru više razine kvalitete u zaštiti hrvatskih potrošača te određuje aktivnosti provedbe same politike zaštite potrošača.

„Unazad nekoliko desetljeća su doneseni slični dokumenti no kvaliteta odnosno učinkovitost na ovu temu u Hrvatskoj je, među članicama EU-a, na najnižoj razini. Informacije su nam danas instant dostupne putem pametnih telefona, no kontrola je slaba točka. Stoga je potrebno pojačati institucionalni nadzor nad provedbom zaštite potrošača. Cilj je ostvariti partnerski odnos s davateljima usluga kako bi se u konačnici postigla umreženost, a slijedom toga, kada se problem pojavi, brzo ga detektirati i riješiti te na temelju takve prakse mijenjati zakonodavni okvir,” predlažu u Glasu potrošača.

Hrvatska tako ima veliki problem, naglašava Kaselj, jer nije uspješno i kvalitetno zaštitila prava i interese svojih građana. Negativna ocjena Europe signal je da se mora mijenjati odnos prema potrošačima, odrediti kvalitetniji zakonski okvir, nadzirati provedba i postići partnerska razinu svih aktera. Posljedično, cilj je povjerenje te osjećaj zaštite i sigurnosti.

Kada je riječ o online kupnji koja unazad desetak godina, bilježi enormni rast, posebice tijekom proteklih godinu dana kao posljedica pandemije, Kaselj ističe da smo u projekt internetske kupnje ušli potpuno nespremni dozvolivši da nam veliki broj inozemnih trgovaca prodaje robu često upitne kvalitete. „Posebice kada čovjek naruči određenu robu i ne dobije ono što je ponuđeno kao takvo, a nema instrumenta obeštećenja, kontrole, nadzora i zaštite,” apostrofira Kaselj dodajući da predložene strožije kazne trgovcima, kao primjerice postotak od prometa, neće dati očekivane rezultate. Ključnim ponavlja, uvođenje nadzora i suodgovornost prodavatelja koji, na koncu, ako je sklon prevari treba biti uklonjen s mreže. Do sada nije bilo odgovornosti. Novim okvirom svi ‘nemoralni’ prodavatelji, preciznije rečeno prevaranti, morat će snositi odgovornost za prevaru i biti uklonjeni s mreže’, zaključuje.