13 C
Vinkovci
Petak, 20. svibnja 2022.

Oko 50 vinkovačkih umirovljenika u prvom tjednu hidrogimnastike

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Vinkovački umirovljenici vratili su se u dvoransko plivalište Lenije. Hidrogimnastika i rekreativno plivanje u sklopu projekta „Aktivni u starosti” ponovno okupljaju velik broj naših sugrađana treće životne dobi, a na njihovu radost – trajat će cijelu godinu.

“To za nas puno znači, za naše zdravlje i vitalnost. Ne bude naporno jer smo već prošle godine naučili na vježbe. Odlično je sve i svima velika hvala”, rekla je jedna od korisnica programa Hidrogimnastika za umirovljenike na bazenima Dvoranskog plivališta Lenije. Organizira ga Gradska udruga umirovljenika grada Vinkovaca u suradnji s Vinkovačkim plivačkim klubom te uz potporu Grada Vinkovaca, a dio je to projekta „Aktivni u starosti” koji se još prošle godine pokazao kao pun pogodak pa zainteresiranih za aktivnosti u našemu gradu ne nedostaje.

Cilj je, napominje predsjednik udruge Ivan Colarić, organizirati događaje u kojima bi umirovljenici bili jednako aktivni kao i drugi, a uz tečajeve plesa, brojne radionice i druženja uz šah ili karte, naše starije sugrađane najviše zanima i vježbanje u bazenu. Tri radionice su već iza njih. „Gradska udruga umirovljenika u svom planu i programu rada ima niz aktivnosti koje su vezane za umirovljenike kojima ih želimo uključiti u lokalnu zajednicu. Iz EU fondova smo za projekt „Aktivni u starosti” dobili određena sredstva i nastavljamo sa svime što je dosad izazivalo veliku zainteresiranost naših građana. Projekt će trajati do daljnjega”, pojasnio nam je Colarić.

Hidrogimnastiku i rekreativno plivanje vode stručne osobe, ovoga puta to je Zvonimir Pinter, trener u Vinkovačkom plivačkom klubu. U prve tri radionice ovoga tjedna vježbe je držao za nešto manje od pedeset umirovljenika.  „Važno je da su aktivni i da su u pokretu. Hidrogimnastika za njih zapravo znači rekreaciju i rehabilitaciju, ponekad bude i zahtjevnijih vježbi, onoliko koliko oni mogu podnijeti. Važno je samo da oni budu opušteni i da se druže”, kaže Pinter.

Radionice na bazenu organizirane su svakog ponedjeljka, srijede i petka, od 10 do 12 sati. Prvih sat vremena je hidrogimnastika, dok je vrijeme od 11 do 12 sati predviđeno za slobodno plivanje. Svaki svoj dolazak umirovljenici plaćaju pet kuna kako bi na neki način simbolično pomogli vinkovačkim bazenima, ali i plivačkom klubu, a aktivnostima se mogu pridružiti apsolutno svi, bili član Udruge umirovljenika ili ne. Jedini uvjet je da ste umirovljenik.

Program na bazenu potiče njihove tjelesne i zdravstvene aktivnosti te pridonosi boljoj kvaliteti života i zdravstvenom stanju kao i sveukupnom zadovoljstvu u njihovoj trećoj životnoj dobi. Stoga ni ne čudi velika zainteresiranost za ovaj projekt, a Pinter vjeruje kako će taj broj s vremenom biti još veći, osobito jer su povratne reakcije izuzetno dobre i što mnogi od njih ne skidaju osmijeh s lica dok su u bazenu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno