20 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

Općina Tordinci među dvadeset najboljih u Hrvatskoj po odvajanju otpada

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je godišnje izvješće o komunalnom otpadu za 2021. godinu. Ukupno gledano, na nacionalnoj ima pomaka, raste odvajanje komunalnog otpada, ali ciljevi koji su zacrtani Programom gospodarenja otpadom RH 2017.-2022. (PGO) nisu postignuti, u nekim segmentima su i debelo ispod postavljene razine, a izgledno je i po ocjeni Ministarstva, da se to neće dogoditi ni do kraja ove godine.

Kao i ranijih godina, u kulturi gospodarenja otpadom prednjače Međimurci, u čijoj se županiji na reciklažu i drugu obradu uspijeva upotrijebiti više od polovice prikupljenog otpada (55%). Slijede Varaždin i Koprivničko-križevačka županija, dok su najporazniji rezultati u Ličko-senjskoj i Zadarskoj, gdje se iskorištava tek petina otpada. Inače, PGO-om se predviđa da na ukupnoj razini u prošloj godini bude u oporabi minimalno 52% otpada.

Vukovarsko-srijemska županija na 19. je, pretposljednjem mjestu, iza nas je samo Požeško-slavonska županija.


Najbolja u našoj županiji je Općina Tordinci čija stopa odvajanja otpada iznosti 24,3.

“Uspjeli smo se svrstati među dvadeset najboljih u Hrvatskoj po odvajanju otpada! Najbolji smo u Vukovarsko-srijemskoj županiji!Sve pohvale našim žiteljima koji su svjesni utjecaja otpada na okoliš, te ga uredno odvajaju. Nastojat ćemo biti još bolji”, poručuju iz Općine.

Prošle godine proizvedeno je ukupno 1,77 milijuna tona komunalnog otpada i na godišnjoj je razini riječ o povećanju od 4%. To nije i rekordna ukupna količina, ali je zaustavljen trend smanjenja i po tom kriteriju Hrvatska se vratila na razinu iz 2018.

No, zbog smanjivanja broja stanovnika i primjene podataka iz posljednjeg popisa, lani je postignut rekord po količini otpada kojeg je “proizveo” jedan stanovnik RH. Po glavi stanovnika, naime, stvoreno je 454 kilograma, dvostruko više nego polovicom 1990.-ih. Gleda li se zadatak iz PGO-a, po proizvedenom otpadu smo podbacili, jer umjesto smanjenja za 5% u odnosu na referentnu 2015. i tadašnjih 1.57 tona bilježimo 13-postotni porast.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno