Kontaktirajte nas

Aktualno

Oproštajem sa župljanima okončano Tadijino vrijeme obilježeno bremenitošću

Objavljeno

-

Najdugovječniji vinkovački župnik mons. Tadija Pranjić danas je, po posljednji put kao župnik vodio svečano misno slavlje u župi Sv. Euzebija i Poliona, prije odlaska u zasluženu mirovinu nakon 48 godina svećeničke službe, 38 godina obnašanja službe župnika Velike crkve i 26 godina na mjestu dekana Vinkovačkog dekanata.

Proživio je puno teških trenutaka, posebice za vrijeme Domovinskog rata, kada je osim misnih slavlja pružao podršku svima koji se je od njega tražili, a sa svojim župljanima, hrvatskim redarstvenicima i vojnicima te njihovim obiteljima podijelio je svaki ratni i poratni trenutak. Bio je svećenik na području u kojemu je poginulo najviše hrvatskih branitelja i u svom je životu i svećeničkom djelovanju na posljednji počinak ispratio najviše poginulih hrvatskih branitelja u cijeloj Hrvatskoj. „Moj je pješčani sat iscurio i vrijeme je da se malo povučem u mirnije vode. Ušao sam već u godine, a prošao sam svašta. Nisam nikad kao mladi svećenik mislio da će mi Bog udijeliti tako tešku sudbinu. Za vrijeme Domovinskog rata sve je bilo razoreno, a zahvaljujući Republici Hrvatskoj, civilnim vlastima koji su maksimalno pomagali, županima i gradonačelnicima, naša župna crkva sada je prekrasno uređena“, započeo je zahvalu mons. Tadija.

O njegovoj velikodušnosti, velikom srcu i nadasve ogromnoj empatiji prema svima, govorio je i kapelan Patrik Križanac. „Prošao sam s Vama puno različitih stvari u ove dvije godine, kako bi ljudi rekli „i sito i rešeto“. Ono na čemu bih Vam zahvalio je što ste mi ulaskom u crkveno dvorište poželjeli dobrodošlicu i primili me kao prijatelja. Želim da Vas prati božji blagoslov, kako bi i dalje sigurno koračali. Čovjek pada i uspinje se, a ja Vam želim da se nas dvojica i svi ovdje prisutni jednog dana nađemo u Kraljevstvu nebeskom“, dodavši kako mu se srce steže od rastanaka, ali da je Bog svet u svim svojim djelima. Kapelan se tim riječima oprostio sa župljanima jer je i on razriješen dužnosti u središnjoj vinkovačkoj župi. Svoj će svećenički poziv dalje obnašati u Župi sv. Petra i Pavla, apostola, u osječkoj konkatedrali.

Osim velike zahvale upućene svim Vinkovčanima, najdugovječniji vinkovački župnik posebno se zahvalio vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću, uručivši mu prigodan poklon. „Znam da nikad nećemo moći dovoljno zahvaliti, ali neka Vam ovih nekoliko poklona bude sjećanje na vašu župu, Vinkovce i županiju. Hvala još jednom i sretno!“, zahvalio se Dekanić.

Nakon župana, prigodni poklon i nekoliko riječi hvale mons. Tadija uputio je i kapelanu Patriku Križancu, liječnici Tamari Bosak, novinarki Milki Vida, saborskom zastupniku dr. Mladenu Karliću, načelniku policije Fabijanu Kapularu, Vinkovačkim šokačkim rodovima koji su nazočni na svim svečanim misnim slavljima i obljetnicama i zboru “Sveta Cecilija” s kojima je provodio najviše vremena.

Crkva i crkveno dvorište bili su prepuni vjernika koji su, u znak zahvale na svemu što je za njih učinio, velikim pljeskom ispratili omiljenog im župnika koji će, kako neslužbeno doznajemo, od sada boraviti u domu za starije i nemoćne u neposrednoj blizini Đakovačke katedrale.

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    45 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Aktualno

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

Objavljeno

-

Napisao/la

    53 pregleda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili važan dan za sve judaše. Naime, obilježava na rođendan utemeljitelja toga sporta, Jigoro Kanoa, 28. listopada. Ovogodišnja tema Judo dana je solidarnost što se izvrsno poklapa s osnovnim principima sporta, ITA KYOE! što znači prosperitet i blagostanje.

Princip je to koji izdiže Judo iznad granice sporta i svrstava ga u red društvenih vrijednosti koje treba njegovati i slijediti. Ovo je tema koja poručuje da niti jedan težak trenutak ne traje zauvijek, istovremeno i uči da je teške trenutke lakše proživljavati kroz solidarnost s drugima oko nas. Judaši vinkovačkog Olimpa svoj je program “Želim zdravlje, biram Judo” započeo likovnom radionicom u kojoj su polaznici crtali, bojali te izlagali judogi izrađen od papira na kojem su pisale poruke zbog čega je dobro baviti se ovim sportom.

Osim toga, naučili su tko je Jigoro Kano te kako i gdje je nastao njihov sport. Članovi kluba sudjelovali su i na edukativnoj radionici i kvizu znanja o poznavanju juda. Djeca su pokazala odlično znanje, kreativnost i snalažljivost što je rezultiralo zanimljivim odgovorima. Njihovi kolege iz judo kluba Vinkovci istim povodom danas pripremaju zabavnu i edukativnu radionicu s ekološkom temom i prezentacijom sporta pod nazivom “Tamo gdje ljubav vlada nema ni velikih ni malih.”

Za sutra najavljuju prikupljanje pomoći u suradnji s Udrugama Mladi protiv gladi i zaštitu životinja Rocco što je odličan primjer solidarnosti u praksi koja je i glavna teme ovogodišnjeg Svjetskog dana juda.

Nastavi čitati

Aktualno

Poznat novi datum prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Objavljeno

-

Napisao/la

    70 pregleda

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima biti ukupno na raspolaganju 390 milijuna kuna, najavljeno je.

Zbog tehničkih poteškoća, podnošenje zahtjeva koje je trebalo biti sredinom listopada odgođeno je za novi termin. Analizom je utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko 2 milijuna zahtjeva (requestova) prema sustavu e-Prijave pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije.

Kako bi se osigurala stabilnost sustava, radi se na optimizaciji načina prijave na Javni poziv. Uz to, uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, odlučeno je kako će svi zainteresirani od 30. studenog u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, dok će se sa službenim zaprimanjem zahtjeva krenuti tjedan dana kasnije, od utorka 7. prosinca.

Podsjećamo da se na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m² ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60% bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije. S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava. 

Nakon mogućeg rasta cijene energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60%.

Uz povećani ukupni budžet od 390 milijuna kuna, u Fondu procjenjuju da bi Ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5000 kućanstava.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 10 minuta

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 34 minute

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

koronavirusprije 2 sata

U Hrvatskoj 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, 26 osoba umrlo

 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je od posljedica zaraze...

Aktualnoprije 3 sata

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili...

Aktualnoprije 3 sata

Poznat novi datum prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa Fond za...

Aktualnoprije 4 sata

Odlična mogućnost za male proizvođače

U sklopu ovogodišnjeg adventa Novosti d.o.o. i suvenirnica Bončić-Poklončić kroz Javni poziv pozivaju lokalne proizvođače na dostavu ponude vlastitih proizvoda...

Aktualnoprije 5 sati

U subotu nova mogućnost cijepljenja na punktovima u Vinkovcima i Županji

Županijski Zavod za javno zdravstvo i Domovi zdravlja Vinkovci i Županja pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije...

Aktualnoprije 5 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 148 novooboljelih, preminula 1 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 148 novih pozitivnih osoba na COVID-19...

Najčitanije