19 C
Vinkovci
Subota, 20. kolovoza 2022.

Oproštajem sa župljanima okončano Tadijino vrijeme obilježeno bremenitošću

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Najdugovječniji vinkovački župnik mons. Tadija Pranjić danas je, po posljednji put kao župnik vodio svečano misno slavlje u župi Sv. Euzebija i Poliona, prije odlaska u zasluženu mirovinu nakon 48 godina svećeničke službe, 38 godina obnašanja službe župnika Velike crkve i 26 godina na mjestu dekana Vinkovačkog dekanata.

Proživio je puno teških trenutaka, posebice za vrijeme Domovinskog rata, kada je osim misnih slavlja pružao podršku svima koji se je od njega tražili, a sa svojim župljanima, hrvatskim redarstvenicima i vojnicima te njihovim obiteljima podijelio je svaki ratni i poratni trenutak. Bio je svećenik na području u kojemu je poginulo najviše hrvatskih branitelja i u svom je životu i svećeničkom djelovanju na posljednji počinak ispratio najviše poginulih hrvatskih branitelja u cijeloj Hrvatskoj. „Moj je pješčani sat iscurio i vrijeme je da se malo povučem u mirnije vode. Ušao sam već u godine, a prošao sam svašta. Nisam nikad kao mladi svećenik mislio da će mi Bog udijeliti tako tešku sudbinu. Za vrijeme Domovinskog rata sve je bilo razoreno, a zahvaljujući Republici Hrvatskoj, civilnim vlastima koji su maksimalno pomagali, županima i gradonačelnicima, naša župna crkva sada je prekrasno uređena“, započeo je zahvalu mons. Tadija.

O njegovoj velikodušnosti, velikom srcu i nadasve ogromnoj empatiji prema svima, govorio je i kapelan Patrik Križanac. „Prošao sam s Vama puno različitih stvari u ove dvije godine, kako bi ljudi rekli „i sito i rešeto“. Ono na čemu bih Vam zahvalio je što ste mi ulaskom u crkveno dvorište poželjeli dobrodošlicu i primili me kao prijatelja. Želim da Vas prati božji blagoslov, kako bi i dalje sigurno koračali. Čovjek pada i uspinje se, a ja Vam želim da se nas dvojica i svi ovdje prisutni jednog dana nađemo u Kraljevstvu nebeskom“, dodavši kako mu se srce steže od rastanaka, ali da je Bog svet u svim svojim djelima. Kapelan se tim riječima oprostio sa župljanima jer je i on razriješen dužnosti u središnjoj vinkovačkoj župi. Svoj će svećenički poziv dalje obnašati u Župi sv. Petra i Pavla, apostola, u osječkoj konkatedrali.

Osim velike zahvale upućene svim Vinkovčanima, najdugovječniji vinkovački župnik posebno se zahvalio vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću, uručivši mu prigodan poklon. „Znam da nikad nećemo moći dovoljno zahvaliti, ali neka Vam ovih nekoliko poklona bude sjećanje na vašu župu, Vinkovce i županiju. Hvala još jednom i sretno!“, zahvalio se Dekanić.

Nakon župana, prigodni poklon i nekoliko riječi hvale mons. Tadija uputio je i kapelanu Patriku Križancu, liječnici Tamari Bosak, novinarki Milki Vida, saborskom zastupniku dr. Mladenu Karliću, načelniku policije Fabijanu Kapularu, Vinkovačkim šokačkim rodovima koji su nazočni na svim svečanim misnim slavljima i obljetnicama i zboru “Sveta Cecilija” s kojima je provodio najviše vremena.

Crkva i crkveno dvorište bili su prepuni vjernika koji su, u znak zahvale na svemu što je za njih učinio, velikim pljeskom ispratili omiljenog im župnika koji će, kako neslužbeno doznajemo, od sada boraviti u domu za starije i nemoćne u neposrednoj blizini Đakovačke katedrale.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno