16 C
Vinkovci
Utorak, 27. rujna 2022.

Oralno zdravlje Vinkovčana je čvrsta trojka

Više od autora

- vl promo-I ove godine glavna tema kampanje Svjetskog dana oralnog zdravlja, koji se obilježava 20. ožujka, je „Budi ponosan na svoja usta” koja potiče ljude da cijene i vode računa o zdravlju svojih zubi.

Dobra higijena usne šupljine temelj je dobre kvalitete života. Svjetska zdravstvena organizacija naglašava odnos između oralnog i cjelokupnog zdravlja, gdje je upravo oralno zdravlje važan pokazatelj cjelokupnog zdravlja, dobrobiti i kvalitete života.

 

Usta djeluju kao prozor za mnoge sistemske bolesti, a mogu biti ulaz raznim infekcijama. O važnosti ove globalne teme razgovarali smo s doktoricom stomatologinjom Anom Matijašević koja kaže kako čišćenjem zubi, jezika i usne šupljine općenito, smanjujemo broj bakterija koje nam stvaraju karijese i parodontne bolesti.

„U ustima imamo oko 500 vrsta različitih mikroorganizama, gdje postoje dobre i loše bakterije kao i drugdje po tijelu o kojima moramo voditi računa”, poručila je dodavši kako je nužna edukacija već od pojave prvog zuba u dojenčadi. Po statistici su, kaže doktorica Ana, Hrvati nažalost na dnu ljestvice u Europskoj uniji po brizi i prevenciji u dentalnoj medicini, pogotovo prevenciji karijesa i ostalih oralnih bolesti.

„To je zapravo apsurd gledajući na socijalna prava u zdravstvenom sustavu naše zemlje. Dentalna djelatnost je u drugim zemljama potpuno privatizirana, dok je u Hrvatskoj još uvijek moguće većinu zahvata obaviti „preko knjižice”, objasnila je Matijašević te se osvrnula i na oralno zdravlje Vinkovčana, koje, kaže, još uvijek nije na onoj razini koju bi svi htjeli, ali se poboljšanje vidi, s obzirom na ranije godine i na prošle generacije.

„Što se tiče mojih pacijenata, mogu reći da se situacija popravlja. U našoj ordinaciji prevlada mlađa populacija koja je možda i zbog društvenih mreža svjesnija bitnosti oralnog zdravlja”. Tu su pacijenti, ističe, koji redovito dolaze na kontrole i sanaciju dok nažalost ima i onih koji se jave isključivo kada imaju akutne probleme.

„Ocijenila bih oralno zdravlje Vinkovčana s nekakvom čvrstom trojkom ili klimavom četvorkom”. Upitali smo doktoricu koji bi savjet dala za održavanje usne šupljine zdravom i koje navike bi trebali izbjegavati.

„Mislim da je najbolji savjet svima da peru zube i paze na prehranu, izbjegavaju ljepljivu i slatku hranu te osobito gazirana pića, a mladim mamama i očevima preporučuje da na vrijeme odbace dudu varalicu svojim mališanima radi pravilnog razvoja čeljusti.

„Zube je potrebno prati temeljito i obavezno koristiti antiseptičke vodice. Brinite se za sebe i svoje zube jer su nam poklonjeni samo dvaput u životu”.

Spomenimo još kako je jedno istraživanje pokazalo kako učinkovite regionalne i nacionalne strategije za promicanje oralnog zdravlja i sprječavanje oralnih bolesti dovode do poboljšanja oralnog zdravlja u cijeloj populaciji i mogu pridonijeti suzbijanju vodećih nezaraznih bolesti kao što su rak, dijabetes, kardiovaskularne i respiratorne bolesti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno