U jednom od najmlađih klubova u našem gradu, ali i županiji, Hrvatskom Sokolu iz prigradskog naselja Mirkovci, stvara se jedna lijepa priča. Glavni akteri priče iz prigradskog naselja su djeca koja, uz pomoć nekolicine ljudi u klubu i oko kluba, „raširenih krila” dišu punim plućima. Hrvatski Sokol trenutno ima 30 registriranih igrača i 5 igračica raspoređenih u limačima i mlađim pionirima koje imaju u planu reaktivirati od jeseni, no treba napomenuti da su u tijeku registracije nove pridošle djece pa će taj broj uskoro biti i veći.

Rad u omladinskom pogonu bazira se na učenju prvih tehničko taktičkih nogometnih koraka; motoričke sposobnosti, kondicije, brzine i same preciznosti djece. Naš sugovornik i član Uprave Hrvatskog Sokola Perica Matić navodi kako se rezultat rada očituje u jednoj ljudskoj stvari koja je dokaz da se u njihovom klubu kvalitetno i predano radi. „Rezultat rada je osmijeh na dječjim licima i njihovo zadovoljstvo te volja kojom dolaze na treninge i utakmice uživajući u onome što rade. Zainteresiranost i volja za napornim radom još je i veća kada postanu svjesni svog napretka, ali treba izdvojiti i zadovoljstvo roditelja, koji daju veliki doprinos našem klubu, što nas posebno veseli”, izdvaja Perica Matić.U Hrvatskom Sokolu ponosni su na svoj rad, a osim predanog rada njihov klub raspolaže i s nekoliko iznimno kvalitetnih dječaka, ali i jednom djevojčicom koji „odskaču” talentom od ostalih. „Na nama je da ih potičemo i naravno usmjerimo na pravi put ukazujući im kako je uz talent koji posjeduju potreban i discipliniran rad da bi i u budućnosti ostali uspješni.

A osim nogometnih koraka i poteza djeca se uče disciplini i odgovornosti kako na terenu tako i izvan njega. Od iznimne važnosti je, kao i u svemu, dobra organiziranost, a sve obaveze moraju biti odrađene, tu se ponajprije misli na obveze prema školi.

Limači se natječu u ligi B Nogometnog središta Vinkovci, a trenutno su pri dnu tablice, no rezultat i stanje na tablici ipak nije prioritetna stvar, ističe sugovornik Matić. „Bavljenje sportom utječe na kvalitetniji razvoj djeteta. U današnje računalno doba važno je izvući djecu iz kuće i „odvući” ih od ekrana i vratiti na razna sportska igrališta. Time će steći nova poznanstva i nova iskustva koja ostaju za cijeli život, a usput se ne zaboravljaju lako”, dodaje Matić.

Kako bi djeca doživjela što više lijepih trenutaka na terenu i izvan njega, u klubu iza utakmica i treninga budu organizirana druženja i zabave uz voće, sokove, kekse, pizze i slično, a uvijek je to u skladu sa sredstvima kojima Izvršni odbor kluba u datom trenutku raspolaže. Tako su jednom prilikom vodili djecu na bazen što planiraju ponoviti, a u bližoj budućnosti imaju u planu odvesti djecu omladinskog pogona na utakmicu vinkovačke Cibalije kao i na razne izlete.

Hrvatski Sokol ima svijetlu budućnost kad je u pitanju omladinski pogon koji će jednog dana biti nositelj igre seniorske momčadi, a nakon dvije godine rada nove uprave uvelike su poboljšani uvjeti u klubu i u takvim uvjetima nadziru se igrači koji bi jednog dana mogli nastupiti i za prvi tim. „Iako smo još uvijek relativno mlad klub i prigradsko naselje, veliki broj djece dolazi nam u klub i iz drugih okolnih prigradskih naselja i samog grada, a i Mirkovci imaju zavidan broj djece. Međutim, puno stanovnika, koji su nedavno naselili Mirkovce možda još uvijek ne znaju da postoji nogometni klub u njihovom mjestu pa ovim putem pozivamo sve roditelje da nam pruže priliku za rad s njihovom djecom”, zaključuje Matić.