Na svečanosti proglašenja najuspješnijih u vinkovačkom sportu koju su organizirali Zajednica športskih udruga grada Vinkovaca i medijska kuća Novosti za najbolju ekipu u 2019. godini proglašena je ekipa Ženskog odbojkaškog kluba Vinkovci.

Ženska odbojka u organiziranom obliku egzistira u gradu Vinkovcima preko trideset godina. 1990. godina smatra se novim početkom organiziranog igranja ženske odbojke u Vinkovcima. Na tradiciji srednjoškolskog kluba u okviru Gimnazije M. A. Reljkovića, a na inicijativu prof. Stipe Tomića i nastavnika Blagoja Konstantinovića-Bane i odbojkaških zaljubljenika osniva se ženski odbojkaški klub Spačva.

Nakon okončanja agresije, sredinom 1992. godine započeo je stvarni proces revitalizacije ženske odbojke gradu i okolici. Kruna predanog i kontinuiranog rada svakako je plasman u Prvu hrvatsku odbojkašku ligu u sezoni 1998./1999. Od svojih prvih dana postojanja, poglavito zbog situacije da Vinkovci nisu fakultetski grad te da nakon srednje škole igračice u pravilu odlaze na studij izvan grada ulaganje u sport djece i mladeži na ovim područjima, osnovana je programska odrednica kluba. Rezultati koje najmlađi uzrasti postižu u natjecateljskim konkurencijama, kao i izuzetna masovnost u treniranju odbojke potvrda su ispravne dugoročne klupske politike.

Prvu seniorsku ekipu trenira i vodi prof. Stipe Tomić. U ekipi su djevojke srednjoškolskog uzrasta (kadetkinje i juniorke) što još više daje na važnosti postignutih uspjeha. Zbog epidemije korona virusom odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog odbojkaškog saveza sva natjecanja su obustavljena te se plasman ekipa vrednuje prema sadašnjim rezultatima. Seniorska ekipa koja je u ovoj sezoni igrala u 1. B HOL svojim odličnim rezultatima ostvarila je uvjete za plasman u viši rang natjecanja odnosno u Prvu hrvatsku odbojkašku ligu. “Na početku sezone stavili smo pred nas jedan veliki cilj, misiju, i ona je uspješno realizirana na sveopće zadovoljstvo kako samih igračica i trenera tako i vodstva kluba.”, rekao je Stipe Tomić.

“Moramo naglasiti da nam je zdravlje naših članica najvažnije te smo sukladno preporukama nadležnih institucija obustavili trenažni proces za sve dobne kategorije. Putem društvenih mreža, omogućili smo djeci programe vježbanja. Kao i svi sportski djelatnici, živimo u nadi da će ova epidemija uskoro biti samo ružno sjećanje te da će se opet oriti dječji smijeh u prepunim dvoranama.”, rekla je Danijela Merli Mitrović trenerica i tajnica u klubu.

“Iako smo ovo priznanje često dobivali uvijek nas veseli i na njega smo ponosni. Ovo priznanje daje nam još veći motiv da nastavimo raditi kao do sada, te da postignemo što bolje rezultate u svim kategorijama i da okupimo što više djece u školi sporta.”, rekao je Branimir Gali, predsjednik kluba koji je pohvalio izvrstan rad trenera, a posebno trenera seniorske ekipe i sportskog direktora Stipu Tomića i koordinatora za školu sporta i tajnicu kluba Danijelu Merli Mitrović koji su najzaslužniji za postignute rezultate i ovu nagradu.