2 C
Vinkovci
Petak, 8. prosinca 2023.

Otvorena izložba grafika i crteža Tomaža Jelenca “Corpus Slavonica”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Izložbom grafika i crteža pod nazivom “Corpus Slavonica” vinkovačkoj publici večeras se predstavio Tomaž Jelenc.

Izložba je, istaknuo je uvodno predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima doc.dr.sc. Dražen Švagelj, organizirana u okviru 18. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji u suradnji Ogranka i Gradskog kazališta „Joza Ivakić” Vinkovci u čijem je izložbenom prostoru postavljena.

Riječ je o izboru radova iz istoimenog ciklusa, a postav izložbe uz autora potpisuje mag.educ.art. Ivan Bogović, voditelj Odjela za likovnu umjetnost OMH u Vinkovcima.

„Tomaž dolazi iz Slovenije, ali ne dolazi slučajno u Vinkovce jer njegova obitelj potječe baš iz Vinkovaca i okolice”, istaknuo je Ivan Bogović, koji u predgovoru kataloga izložbe piše: „Simbolički gledano, Jelenc je putnik na brodu života koji putujući tokovima rijeka Save i Drave sa zapada iz Slovenije ka istočnoj zemlji, svojoj zemlji Slavoniji dolazi i izrasta, te se utjelovljuje u “Corpus Slavonica”. Pored unutarnjeg, duševnog i psihičkog prostora, Jelencovo ishodište likovnog djelovanja leži u propitivanju obiteljskih korijena i naslijeđene memorije utkane u tkivo te duh prostora Vinkovaca i okolice.”

Izloženi radovi pejzaži su rađeni u grafičkoj tehnici monotipije, a umjetnik „pri izradi rada eksperimentira s različitim alatima i predmetima iz svoje okoline, ugrađujući oblikovni trag prostora življenja u djelo. Jelencova djela kao da odišu metafizičkom prostornošću i atmosferom nevidljivog prisustva duha prostora.Taj Genius Loci, ili duh prostora se u Jelencovim djelima pojavljuje ili izranja kao tihi promatrač. Baš poput duha prostora Slavonije, Jelencova djela odišu tihom snagom odjevena u veo mistike”, navodi Bogović.„Ovo je samo jedan segment jednog baš širokog opusa koji nekako kontinuirano gradim već godinama, u biti kroz cijeli svoj studij. Namjerno sam izložio samo monotipije jer za kompletan korpus treba malo veći prostor. Nadam se da ćete uživati koliko sam ja uživao u kreaciji, a meni je najveće zadovoljstvo da je u bilo kakvom obliku ova izložba održana baš u Vinkovcima. Tako da je moja prva grupna izložba bila u Vinkovcima, posvećena Strossmayeru, a evo i prva samostalna. Ja sam u biti sve rekao, vratio se korijenima”, istaknuo je Tomaž Jelenc.

Tomaž Jelenc (1970.), rođen je u Jesenicama u Sloveniji. Diplomirao je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjek likovne umjetnosti, modul slikarstvo/grafika. Živi i radi u Ivanovcu. Bavi se grafikom, slikarstvom, fotografijom, kiparstvom i dizajnom.

Aktivno izlaže na domaćim i međunarodnim grupnim izložbama, a nakon tri samostalne izložbe u Sloveniji, aktualna izložba u Vinkovcima njegova je prva samostalna izložba u Hrvatskoj.

U glazbenom dijelu programa na večerašnjem otvorenju izložbe nastupila je Muška pjevačka grupa “Lipa” Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno