1 C
Vinkovci
Srijeda, 6. prosinca 2023.

Otvorena izložba radova 27. Likovne radionice Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon izložbe u Supetru gdje se već tradicionalno održavaju likovne radionice Dječjeg doma Sv. Ana, dječji i umjetnički radovi od danas se mogu vidjeti i u Gradskom muzeju Vinkovci.

Već 27. godinu zaredom u Svetoj Ani uspijevaju održati svoju poznatu likovnu radionicu u kojoj se savršeno nadopunjuju dječja mašta i iskustvo umjetnika. Ove godine održana je od 6. do 14. kolovoza u Supetru, a okupila je nešto manje od 30 djece i osam akademskih obrazovanih umjetnika. To su: Iva Muškić, Željko Ašperger, Ivona Skoko, Tomislav Livaja, Ivona Skočilić, Goran Kujundžić, Mateja Galić i Marko Šošić, ujedno i umjetnički voditelj radionice.

„Oni su ponovno osigurali pedagoški izazovno ozračje u kojemu su stvorena umjetnička djela, ali i pozitivni odgojni utjecaji osobito u razvoju emocionalnih i socijalnih kompetencija naše djece. Posebnost ove radionice je interakcija umjetnika i djece u ugodnom i prijateljskom ozračju, a glavna ideja koja se proteže kroz sve ove godine upravo je stav da je umjetnost potrebna u životu čovjeka, a naravno i u odgoju djece”, rekla je ravnateljica Doma Zrinka Mikić.

Napomenula je kako umjetnici i ove godine velikodušno svoje radove daruju Svetoj Ani, no prije toga bit će izloženi u stalnom etnološkom postavu Gradskog muzeja Vinkovci. Izložba je otvorena do sredine siječnja 2023. godine, a osim 14 radova umjetnika, prikazuje i šest skupina dječjih radova nastalih na ovogodišnjoj radionici.„Uspjeli su nastaviti kontinuitet započet prije 20 godina u kojemu umjetnici ne rade samo vlastitu umjetničku produkciju, nego rade i kao likovni pedagozi s unaprijed osmišljenim pedagoškim radionicama. I upravo je to smisao izložbe, da usporedno s radovima umjetnika budu postavljeni i dječji radovi”, priča nam voditelj radionice, doktor umjetnosti Marko Šošić, dodavši kako se na taj način radi vrsta inkluzije u kojoj djeca mogu samostalno i s punim pravom izlagati s akademski obrazovanim umjetnicima.

Kao i uvijek, svoju potporu malim i velikim umjetnicima pružio je i Grad Vinkovci. Na otvorenju izložbe bila je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić.

„Mislim da sama činjenica što se radionica održava već 27 godina dovoljno govori o njezinoj veličini i važnosti. Spoj umjetnosti s dječjim stvaralaštvom dovodi do ovoga zbog čega smo danas tu i ako mi nećemo dati podršku, onda ne znam tko hoće”, poručila je Liščić Drmić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno