19 C
Vinkovci
Subota, 2. srpnja 2022.

Otvoreno violinističko natjecanje Franjo Krežma: Tri dana, 35 natjecatelja, 14 škola i pet država

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Franjo Krežma bio je jedan od najznačajnijih violinista svojega vremena i zasigurno je najvažnije violinističko ime našega podneblja. Upravo zato Međunarodno natjecanje za mlade violiniste, pokrenuto 2019. godine u Vinkovcima, nosi njegovo ime, a danas je u Glazbenoj školi Josipa Runjanina i službeno došao do svog drugog izdanja.

„Twinkle twinkle little star” izvedba je koja je označila početak Međunarodnog natjecanje za mlade violiniste Franjo Krežma 2022. Izvela ju je mlada Ema Carabet u predkategoriji, pod budnim okom svoje profesorice, pazeći na svaku žicu, svaki ton i melodiju koju proizvode njezini razgibani prstići. Vrijedno se pripremala za danas posljednjih nekoliko tjedana, a s obzirom da je prvo natjecanje iz 2019. postavilo visoke kriterije, svaka kaplja znoja itekako će se isplatiti.

Ema je jedna od 35 sudionika ovogodišnjeg Franje Krežme zahvaljujući kojima će se u sljedeća tri dana Vinkovcima širiti zvuci klasične glazbe. Kako nam je pojasnio Darko Domaćinović, ravnatelj Kulturnog centra Vinkovci i predsjednik Organizacijskog odbora, natjecanje je podijeljeno u osam kategorija i jednu predkategoriju, učenici stižu iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine i Slovenije, a najbolji će, uz medalje, dobiti i novčanu nagradu.

„Nakon prvog izdanja malo smo podignuli kriterije ocjenjivanja pa se samim time i smanjio broj natjecatelja. To je jednostavno tako. Što je niži kriterij ocjenjivanja, više je natjecatelja i obrnuto, ali na ovaj nam način stvarno dolaze najbolji od najboljih. Naši kriteriji ocjenjivanja su poprilično visoki i takav mora biti ocjenjivački sud koji je izuzetno prihvaćen i cijenjen u svijetu glazbe i na natjecanjima ovakve vrste”, istaknuo je Domaćinović još jednom podsjetivši tko se sve ove godine našao u ovoj važnoj ulozi: Lidija Bobić i Goran Končar iz Hrvatske, Pavel Vernikov iz Ukrajine, Marija Špengler – Marković iz Srbije i Vildana Repše iz Slovenije.

Kada su djeca u pitanju, rekao nam je violinist Goran Končar, suditi je teško jer je njima važno dati poticaj. S druge strane, s obzirom na to da se radi o međunarodnom natjecanju, standardi ipak moraju biti veliki.

„Imali smo već na prvom natjecanju visoke kriterije i to je donijelo značaj samog natjecanja jer prvi dobitnici danas su već respektabilni umjetnici. Međutim, to je ono što nam daje identitet i zahvaljujući ovakvim događajima naša mala Hrvatska postaje poznata i dio zajednice europskih zemalja”, tvrdi Končar.

Posjetitelji i sudionici složni su kako je zadnji put natjecanje bilo organizirano na tako visokom nivou da se dugo o tome pričalo. Iako je nakon pandemije bilo teško ponovno pokrenuti glazbeni život, velik interes nije izostao.

To posebno veseli i gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića koji je natjecanje proglasio otvorenim.

„Mislim da ovakav tip natjecanja, koji je iznimno specifičan, doprinosi popularizaciji glazbe i glazbene škole, ali i u naš grad dovodi ljude koji možda nikada ne bi posjetili Vinkovce. To je iznimno važno za naš turizam, gospodarstvo, za glazbu i kulturu, volimo se pohvaliti da smo grad kulture, a bez ovakvih događaja to jednostavno ne bi bili. Zato puna pohvala organizatorima, a onima koji su došli u Vinkovce želim da se tu ugodno osjećaju, da upoznaju i vide najstariji europski grad te da odavde ponesu najljepše uspomene”, poručio je gradonačelnik.

Recimo još kako natjecanje traje do nedjelje kada su na rasporedu sedma i osma kategorija, a najbolji violinisti bit će poznati iza 14 sati.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno