Troškovi oko novorođenčadi su izuzetno visoki i roditeljima je svaka pomoć i više nego dobrodošla. Naši ju građani primaju već duži niz godina, a nakon što je naknada povećana s tisuću na dvije tisuće kuna, od početka ove godine roditelji dobivaju i poklon paket iz knjižnice za svoje najmlađe.

Još jedna skupina roditelja koja je nakon rođenja djeteta podnijela zahtjev za isplatu novčane naknade, sukladno Socijalnom programu Grada Vinkovaca po kojemu se za svako novorođeno dijete ostvaruje pravo na naknadu u iznosu od 2.000 kuna, primila je novčanu naknadu i poklon paket. Četvrti je ovo ciklus isplate i darivanja ove godine, a već treći koji nije održan klasičnom dodjelom u Gradskoj vijećnici. Zbog novonastale situacije uzrokovane koronavirusom, Grad Vinkovci uplate vrši putem tekućih računa, a poklon paketi koje dariva Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci mogu se preuzeti u prostorijama knjižnice.

Kako nam je pojasnila Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti, prošle godine darivano je ukupno 260 beba, a u ovoj godini do sada su sredstva isplaćena za 245 beba.

„2019. godine isplaćeno je ukupno 520 tisuća kuna za 260 beba i isplate su u potpunosti izvršene. Ove godine, odnosno do 24. rujna, izvršene su isplate za 245 beba u iznosu od 490 tisuća kuna. Planirana sredstva za ovu godinu su 650 tisuća kuna“, rekla nam je Andrea Vinković.

Početkom ove godine Grad Vinkovci i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci po prvi put su darivali sve novorođene bebe s područja grada Vinkovaca paketićem dobrodošlice koji sadržava informativni letak o potrebi i važnosti čitanja djeci od najranije dobi, člansku iskaznicu knjižnice te bebinu prvu slikovnicu.

„Svaki put nakon što Grad pošalje obavijest o novom darivanju novorođenih beba mi dobijemo popis roditelja koji po pakete za svoju djecu dolaze u prostore knjižnice. Cilj je poticati roditelje i druge odrasle da počnu čitati naglas djetetu već od njegova rođenja. Rekla nam je ravnateljica knjižnice Vedrana Lugić dodavši kako su roditelji oduševljeni ovom inicijativom.