Ideju zabrane rada nedjeljom najavio je kao mogućnost o kojoj se ponovno razmatra premijer Andrej Plenković. Epilog je to koalicijskog sastanka vladajućih tijekom kojeg je ministar gospodarstva predstavio prijedlog novog Zakona o trgovini, koji uključuje i reguliranje rada nedjeljom.

“Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, uzeli bismo u obzir turističku sezonu”, rekao je premijer.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca su na ovu temu poručili kako trgovci nemaju ujedinjen stav o tome, ali svi smatraju da pandemija nije dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu, jer se trgovina još oporavlja od zatvaranja i pada prodaje. Čini se, postoji prijepor između velikih i malih, odnosno trgovačkih centara i malih dućana, uglavnom prehranom.

Tresla se brda, rodio se miš, složni su vinkovački dugogodišnji poduzetnici Bosiljko Stanić i Marijan Živković-Patričar kojima je trgovina core business.

Posljednje tri godine bori se s ciljem da takav prijedlog zakona zaživi, no siguran je da od svega neće biti ništa jer ne odgovara ni državi koja bi kaže ostala bez 20% proračuna, niti velikim trgovačkim lancima kojima je nedjelja najdohodovniji dan, ocjenjuje Marijan Živković.

„Pod jedan, to je trik i obećanje za izbore. Pod dva, osobno sam bio najveći inicijator zabrane rada nedjeljom jer taj dan radim isključivo za državu. Radniku moram dati slobodan dan, nedjelju platiti 150%. To se u Hrvatskoj neće dogoditi nikada jer država taj dan ubire najveći PDV. Zamislite samo zatvoriti najveće trgovačke centre u Zagrebu, Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru i ostalim velikim gradovima koji su puni ljudi, a nedjelja im je najudarniji dan. To su milijarde PDV-a. Hrvatska, nažalost, ne živi od gospodarstva, nego od turizma i trgovine”, kaže Patričar čijih je svega 8 dućana otvorenih nedjeljom od ukupno 50. „Srbija već sada ima gospodarstvo i za deset godina bit će najjača kada je riječ o zemljama bivše države. Nisam naklonjen, da me ne bi netko krivo shvatio, ali sam šokiran njihovim gospodarskim uspjehom. Moji partneri Talijani, Austrijanci, Nijemci, svi otvaraju pogone i podružnice u Srbiji, a mi sve nade polažemo u turizam. Od zatvaranja trgovina nedjeljom neće biti ništa. To kada bi se dogodilo, ja koji nikada u životu nisam popio pivo, otišao bih negdje tri dana s mojim radnicima i to proslavio,” jasan je poduzetnik Živković vlasnik maloprodajnog lanca trgovina.

Na sličnom je tragu razmišljanja Bosiljko Stanić.

„To kada bi se uvelo kako treba, bilo bi odlično i za radnike, i za trgovce. Ljudi troše koliko troše. Rasporedite li to na sedam radnih dana, šest ili pet i pol, oni će jednako potrošiti. Međutim, mislim da su to politički trikovi sada pred izbore. Što se tiče poslodavaca, nama bi to značilo oko 8-9% uštede, a radnicima bi puno značio taj slobodan dan”, naglašava.

Stanić navodi primjere turistički razvijenije Austrije ili susjedne Mađarske u kojima se trgovine zatvaraju subotom u 13 sati, radnim danom oko 18, što je, kaže, potvrda dobre prakse na zadovoljstvo svih uključenih. Stvar je političke odluke, pojašnjava Stanić, uz zaključak, ako drugi rade, trgovci nemaju izbora, moraju i oni jer se sve svodi na borbu za opstanak.

Govorimo li o radu nedjeljom, ne zaboravimo! Vijesti čitamo svaki dan, i svetkom i petkom. Uz novinare, rade djelatnici hitnih službi, ugostitelji kao i brojni drugi koji također imaju obitelji, privatne živote i pravo na predah, no s obzirom na to da smo u službi javnosti često smo podvučeni pod tepih i podrazumijevamo se kao Conditio sine qua non! Pa i ovaj tekst. Mi pišemo, a vi čitate nedjeljom. Sve u rok službe.