34 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. lipnja 2022.

Pet događaja s etno štihom

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Kulturni centar „Gatalinka” već tradicionalno sudjeluje u bogatom programu povodom Vinkovačkih jeseni, a za ove, 56., pripremili su pet događanja.

Prvi je na redu 12. Međunarodni festival „Etno frizure svijeta” koji će trajati od 17. do 19. rujna, a sastojat će se od nekoliko edukativnih radionica zatvorenog tipa. Sve naučeno na ovom festivalu prikazat će se Vinkovčankama i Vinkovčanima u subotu oko 22 sata na glavnom pozornici.

Osim toga, 18. rujna od 14 do 18 sati pripremili su Seminar o izradi tradicijskih frizura na kojem će polaznici, kao promatrači ili sudionici, izrađivati odnosno učiti o frizurama naših starih. Oni koji se odlučili okušati u „friziranju” obvezni su ponijeti lutku s dugom ili srednje dugom kosom, dugački umetak od kose ili kudelje, gel, vodu, ukosnice, pamučne trake ili vezice za cipele. No, ako žele, na seminaru mogu „unajmiti” djevojku iz modne agencije The Code Agency iz Osijeka, a iste modele mogu rezervirati i za natjecanje koje će se održati sutradan.

Državno natjecanje „Etno frizura Hrvatske” održava se od 1998., a u velikoj je mjeri doprinijelo revitalizaciji tradicijskih frizura, njihovoj popularizaciji i primjeni u suvremenim frizurama. Osim toga, isti se dan održava i natjecanje istog ranga, „Etno kreacija Hrvatske” na kojemu se modeli ne odijevaju u nošnje već u kreacije inspirirane tradicijskim odjevnim predmetima, koje osigurava natjecatelj, odnosno kreator koji ima pravo natjecati se s maksimalno deset kreacija inspiriranih isključivo tradicijskim odjevnim predmetima hrvatskog naroda. Njihov rad ocjenjivat će komisija sastavljena od kreatora, etnologa, folklorista i novinara. Prva nagrada za oba natjecanja iznosi 3.000,00 kuna, drugi će kući odnijeti 2.000,00, dok će trećem pripasti 1.000,00 kuna.

Radovi će biti prikazani na Etno reviji koja će se održati 19. rujna u 19 i 30 sati u Gradskom kazalištu Joze Ivakića, ulaz je slobodan, a sve kreacije bit će objavljene u časopisu Etno revija u 2022. godini.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno