17 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Plin poskupio 3% u odnosu na prošlu godinu

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Iako nas ovih dana grije zubato sunce, večernje temperature od samo nekoliko Celzijevih stupnjeva nagovještaju kako smo sve bliže pravom zimskom vremenu.

Ogrjevna sezona započinje razdobljem spremnosti za grijanje, odnosno najranije od 15. rujna, a ove je godine započela 8. listopada. Većina kućanstava već je upalila svoje radijatore ili naložila vatre u pećima i kaminima, a kako navode iz Plinare istočne Slavonije d.o.o. i GTG-a Vinkovci, tvrtki koja brine o toplinskim sustavima stambenih zgrada u gradu, ove nas godine očekuje blago povećana cijena energenata.

„Zadovoljstvo nam je obavijestiti naše potrošače da je Plinara istočne Slavonije d.o.o. osigurala dovoljne količine plina za nadolazeću zimu te tako spremno dočekala još jednu sezonu grijanja. Napunjenost podzemnog skladišta plina Okoli je cca. 90% te je u odnosu na ostala europska skladišta znatno veći postotak napunjenosti. Ujedno dodatnu sigurnost u opskrbi osigurava LNG terminal na Krku koji je početkom ove godine počeo raditi“, rekli su iz Plinare istočne Slavonije, a slično stanje potvrdio je i vinkovački GTG napomenuvši kako su spremni za sve iznenadne situacije.

Plinara istočne Slavonije d.o.o. na svom distribucijskom području ima ukupno 20.800 aktivnih potrošača, od toga Društvo opskrbljuje 20.500 kupaca, od kojih 1.280 pripada kategoriji poduzetništvo dok na samom području grada Vinkovaca imaju 7.150 kupaca kategorije kućanstvo i 540 onih u poduzetništvu.


Krajnja cijena plina za kupce u kućanstvu koji koriste javnu uslugu utvrđuje se Metodologijom utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, a sastoji se od troška nabave plina, distribucije i opskrbe, uz napomenu da su trošak nabave i distribucije regulirane stavke.

Od 1. travnja ona je veća u odnosu na prethodnu godinu, i to za 3%, a cijena za kućanstva ostat će ista do kraja ožujka. Iako se većina ljudi i dalje drži plina kao primarnog ogrjevnog sustava, nije rijetkost da svoje domove dodatno zagrijavaju uz pomoć drva, ekološki i novčano najprihvatljivijeg sustava grijanja. Cijena je otprilike ista kao i prijašnjih godina, od 300 kuna i skuplje, ovisno o vrsti i kvaliteti drveta, ali i o veličini, odnosno činjenici radi li se o metricama ili već iscijepanim drvima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno